Monday 23 January 2017

Sýkora parukářka

Sýkora parukářka se vyskytuje na rozsáhlém území Evropy a západní Asie. Její areál rozšíření sahá od Španělska až po Ural, přičemž jeho severní hranice se nachází na severu Ruska a jižní pak v pásmu od jižního Španělska přes jih Francie a jižní Alpy po Bulharsko a Řecko. Je stálá a vázaná především na jehličnaté . Кеш Перекласти цю сторінку Poměrně malá sýkora kterou poznáme podle charakteristické ozdoby hlavy - trojhranné černobílé šupinkaté chocholky, která je vždy patrná a kterou dovede vztyčovat a sklápět.


Vrch těla, počínaje záhlavím je narezavěle hnědý, spodek bělavě šedý, na bocích s okrovým nádechem. Hlava je bílá s černou podkovovitou .

Naše jediná chocholatá sýkora je ozdobou našich lesů. Je však bohužel čím dál tím víc vzácnější. Parukářka má jméno, podle kterého se dá pták snadno poznat. Je to jediná z našich sýkor, která má na hlavě ne paruku, ale na temeni má krásnou chocholku z černých per, které jsou bíle olemovány.


Chocholku má sameček i samička, takže parukářka je jedna z nejozdobnějších sýkor. L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 4mm, stativ Gitzo, Clona: 3. XAXAP píše: To jsou furt ty z terasy, Žebrongo? JJ, pořád ty stejný z terasy :D.

Pokud mě chcete trošku podpořit, sdílejte prosím fotografii na některé ze sociálních sítí, děkuji ! Mě parukářky od krmítka vyhnalo komando uhelníčků (opravdu komando čítájící min ks). Netušil jsem že když udělají takovou grupu, že jsou tak agresivní i mezi sebou (přestože jsou proti ostatním sýkorám vyloženě prckové:-)) A . Včerejší snad ne poslední foto parukářky ze Šumavy. Objednací číslo, 201spw.


H - Pravidelně hnízdící druh. Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář. Navigace souvisejícího obsahu. Fotoaparát: Canon EOS 7D Mark II tělo.


Místo pořízení fotografie: Mapa pořízení. MYSLIVOST - odborné informace z myslivosti, zvěři, lovectví, kynologii, loveckého a sportovního střelectví, lesnictví a ochrany přírody. Oficiální internetová prezentace obce Křenovice u Slavkova (okres Vyškov). Proto jsem si ji vybral pro poslední letošní číslo Fauny, které by sice mělo vyjít již 8. Takže to vlastně bude číslo sváteční. Budu rád pokud se Vám mé fotografie budou líbit.


Na hlavě má výraznou chocholku. Jako ostatní sýkorky snáší více vajec,7-1 dvakrát do roka.

Méně hojná sýkora smrkových i borových lesů.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.