Wednesday 19 December 2018

Jak lepit dýhu

Použití této technologie lepení rozšiřuje možnosti používání HPL v truhlářských dílnách, které nejsou vybaveny lisovací technikou (viz VIDEO ukázka). Opravit nebo vyměnit dýhu , případně nalepit novou, není složité. Dýha nábytek zcela promění.


Dýhování se dřív nazývalo furnýrování. Takze me ceka strhnout komplet dyhu - je to kavkazky orech, Dyhu jsem sehnal, ale nyni resim, kde to nalepit - 1X nejsem schopny sverkama nalepit. Vyrobime timto v podstate jakysi laminat - misto skelnych vlaken jsou v pryskyrici vlakna drevena.


S napustenou dyhou je mozne pracovat stejnym zpusobem, jako by se opracovaval plast. Nic se nelame ani netrepi. Zdravim, cim potom nalepit takto upravenou dyhu na : polyestert. Pokud máš na mysli lepení překližky na tupo a třeba následné zaoblení, tak směle do toho, asi to budu takhle dělat. Je to výrobně absolutně jednoduchý a dosáhneš nějlepších výsledků.


Kostru uděláš třeba z levný . Lepení je pouze jednou z několika metod spojování materiálů. Lepené spoje mají nejvyšší pevnost při namáhání v tahu a smyku. Ohyb (odlupování) proto může být problém. Zato v ohybu téměř nulovou.


Pokud je dýha zničená tak, že chybí, je třeba ji nahradit. Vlepuje se lehce silnější proužek, a to z důvodu dalšího zabroušení. Přesný postup: v poškozené dýze vyřízneme takzvané kontrolní okénko, pod které . Jedná se o disperzní jakostní lepidlo syntetických pryskyřic na univerzální použití. Je určeno na lepení koster, montážní lepení, lepení dýhy , laťovkových středů, vrstvených desek, rámových spojů, měkkého i tvrdého dřeva. Ovocné dřeviny se nevyskytují příliš často, ale bývají z nich vyrobené dýhy.


Pokud se hodláte pustit do lepení dýhy , potom si kromě vhodného lepidla pořiďte i notnou dávku trpělivosti a odvahy. Disperzní lepidlo Dbez obsahu formaldehydu. Vynikající chování při aplikaci pomocí lepicích strojů i při ruční práci. Vytvrzené lepené spoje jsou viskoplastické. Spolehlivé lepení dýh všech typů.


Dobrá přilnavost na dýhách. Nezpůsobuje žádné odbarvení. Prodej průmyslových lepidel - Olepidlech. Revoluční Dlepidlo k lepení dřeva. Hrany se odlupují u dřevěného nábytku opatřeného dýhou nebo častěji u nábytku z laminované dřevotřísky začištěné melaminovou nebo plastovou hranou.


Při dělení deskového materiálu totiž. Podobně postupujeme také u lepení dřevěné dýhy nebo masivní hrany. Pomocí tavného vlákna na speciálních šicích strojích, které se nanáší na rubovou stranu dýh tzv. Nejmodernější technologií lepení - na hranu jednoho z listů se nanese lepidlo, a poté se k sobě oba listy dýhy k sobě sesadí.


Už od pohledu tyto dva způsoby sesazení od sebe sami . Při lepení lehčích dřevěných předmětů nebo při lepení dýh dobře poslouží i kontaktní lepidla (např. Contactceys, Český Pren, Chemoprén aj.), která naneseme na obě plochy, hmotu necháme několik minut zavadnout a předměty k sobě přitlačíme. Výhodou je, že lepené plochy okamžitě drží, což oceníme . Alpilignum se může lepit močovinovými lepidly na všechny podklady na bázi dřeva. Jiné podklady se musí vyzkoušet a případ od případu posoudit. Množství lepidla na metr čtvereční závisí na typu a tloušťce podkladu, na struktuře dýhy ( pruhované, fládrované, kořenicové), na tloušťce dýhy a typologii lisování.


U dřeva je důležitý jeho konkrétní druh – zda patří mezi měkké (např. smrk, borovice, lípa, olše), či tvrdé dřevo (např. dub, buk, modřín), nebo zda budete lepit dřevotřísku (např. OSB desky). Také se při práci můžete setkat s ovocnými dřevinami (např. třešeň, hrušeň, švestka), většinou ve formě dýhy , či se . Tato technologie lepení dýhy vyžaduje určitou dávku zkušenosti. Kontaktní lepidlo F4je dodáváno v tlakové láhvi. Lepidlo se nanáší na obě lepené plochy.


Při opravě poškozeného dýhování musíme nejprve určit druh dřeva u původní dýhy , protože i opravu je nejvhodnější provést stejným materiálem, který odpovídá. Klih na lepení díl klihu : dílů vody. Stroj ji nevyrobí a většina dnešních řemeslníků to nedokáže: tradiční japonská dýha.


Místo složitých obvykle používaných příkladků, které kopírují tvar lepeného objektu tak, aby se dal uchytit do ztužidel, stačí mistru Honmovi při lepení kus provázku, kterým si bloček ováže a utáhne.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.