Thursday 22 February 2018

Cín teplota tání

Pájka je kov, nebo většinou eutektická slitina kovů, tající při nízké teplotě , určená k pevnému spojování materiálů z jiných kovů. Spojování pomocí pájky se nazývá pájení. Nejběžnějšími druhy pájek jsou cínová a olověná pájka, což jsou slitiny cínu a olova v poměru nejčastěji 2:1.


V jemné mechanice se jako pájka někdy . Přechod mezi formou bílého a šedého cínu nastává při teplotě 1°C.

Jsou-li cínové předměty (nádoby, sošky) dlouhodobě vystaveny takto nízkým teplotám , může dojít k. Cín podstatným způsobem zvyšuje pevnost a tvrdost a zároveň má vzniklá slitina nižší bod tání než samotná měď a snáze se proto zpracovává litím. Кеш Перекласти цю сторінку Průmyslová forma bezolovnaté pájecí směsi Sn93Cu7. Jedná se o binární slitinu cínu a mědi nahrazující klasickou pájku SnPb.


Cín je zastoupen 9, měď. Kov, Bod tání, teplota tání. Bronz manganový, 8- 8°C. Hliníkové slitiny, 4- 6°C.

Hořčíkové slitiny, 3- 6°C. Cín taje zhruba při 232°C, ale pájený materiál (měď výborně vodí nejen prou ale i teplo), další ztrátové faktory odvádí teplo z pájeného bodu, proto je potřeba pár stupňů přidat, aby se této teploty dosáhlo i dále od hrotu pájky. Ideální teplota pro většinu užití je tedy zhruba 303°C, ta zajistí, že bod tání cínu bude dosažen . Teplota tání je u této pájky cca. Cenově výhodná, bezolovnatá slitina k úpravám plošných spojů. Pájecí tyč PBF, Sn99Cu 2g , Stannol.


V naší době je cín znám ve své čisté podobě jakostříbrně bílý kov. Nejčastěji se vyskytuje ve formě oxidové sloučeniny (cínového kamene). Paulingova elektronegativita, 96.


Pevnost cínu je nepatrná, tažnost ve stavu litém až , ve stavu tvářeném a žíhaném až 1. Je to prakticky eutektická slitina kovů: cínu. Hlavním způsobem použití této slitiny jsou . Cínová pájka Sn70Zn-PÁSEK (na hliník). Balení: igelitový sáček.


Některé slitiny obsahují i . Prostředky a pomůcky pro pájení.

Pájení je spojování součástek pomocí pájky, která má menší teplotu tavení než součásti, které chceme spojovat. V tomto případě se bude jednat o pájky měkké. Dlouholeté zkušenosti a moderní technologické zázemí nám umožňují vyrábět pájky odpovídající nejpřísnějším evropským normám.


Měkké pájky pro elektroniku, elektrotechniku a průmyslové pájení vyrábíme v široké škále . Cín Takže jej lze válcovat na velmi tenké fólie (obalový materiál staniol). Vůči působení silných minerálních kyselin není cín příliš odolný. Velmi ochotně se rozpouští především v kyselině chlorovodíkové. Hloubka tohoto proniknutí uhlíku je závislá na teplotě a délce působení žáru.


Legováním s cínem se bod tavení snižuje a kov se stává tvrdším. Jak můžeme soudit z nápadně nízkých teplot tání (tab. ), nevyužívají atomy cínu a olova ve srovnání s lehčími prvky k vazbě všechny čtyři valenční elektrony. Cín i olovo se podobají uhlíku, křemíku a .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.