Wednesday 28 May 2014

Latinské výroky

Praxe je učitelkou všech věcí. Exceptio regulam probat – Výjimka pravidla zkouší. Verba docent, exempla trahunt. A solis ortu usque ad occasum. A capilis usque ad ungues.


Od východu slnka až po západ. Na této stránce jsou shromážděny latinské výroky či věty, případně přísloví. Kratší spojení či fráze jsou shromážděny na stránce Latinská úsloví. Níže naleznete abecední seznam, po jejímž rozkliknutí se již dostanete k samotným latinským výrokům.


Vyberte písmeno pro zobrazení . Ať už hledáte citát k zamyšlení nebo inspiraci pro své další tetování, ze třiceti vybraných výroků římských, řeckých a italských filozofů si jistě vyberete. Citron vítězí nad nemocí“). Pretiosa quam sit sanitas morbus docet“. Nemoc učí, jak cenné je zdraví“).


Perfer et obdura, dolor hic tibi proderit olim“. Snes to a vytrvej, ta bolest ti prospěje jednou“). Non hic curatur qui curat“.


Přestože latinsky neumím a ani bych se tento jazyk učit nechtěl, zní mi latina moc hezky a hlavně starobyle a někdy různými citáty z ní doplňuji třeba popisky k. Nemůžu a ani nechci takovým stránkám konkurovat, ale i já mám svou sbírku latinských citátů. Parafráze známého výroku Gaia Iulia Caesara Veni, vidi, vici. Na sväteho Dindi, čo nebude nikdy, Keď naprší a uschne. Zmysel: nikdy, pretože Gréci kalendy (pomenovanie každého prvého dňa v mesiaci) nemali 92.


AD COETUM GENITI SUMUS Narodili sme sa pre spoločenstvo. Latinské výroky - najnovšie a najlepšie citáty. Acta est fabula, plaudite – „představení skončilo, tleskejte! Ad absurdum – (dovést úvahu) „k nesmyslu“.


Ad acta – (odložit) „mezi akty“, do archivu, a považovat tedy za vyřízené. Alea iacta est – „kostky jsou vrženy“. Výrok připisovaný Juliu . Navazuje na článek o kurzu latinského jazyka absolvovaný na střední škole.


Dodnes se v některých oborech pracuje s latinskými názvy, užívají se různé obraty a ve starší literatuře se najde množství latinských citátů. Dnes tomu tak není a jakousi pomoc znamenají seznamy latinských obratů, rčení a přísloví. Protože je jich mnoho, jsou. Lexikon latinských výroků , přísloví a rčení. Ověřte si, jak se orientujete v latinských výrocích.


Znáte dobře latinské výroky ? Víte, co znamenají a kdo je jejich autorem? Kdo je autorem výroku: „nemo ante mortem beatus“ ______. A Ab aeterno - Od večnosti, Odjakživa Abducet praedam, qui occurrit prior - Kto prv príde ten prv melie.


Ab imo pectore - Z hĺbky srdca. A posteriori - Z neskoršieho poznania. Abi in pace - Odíď v pokoji. Ab urbe condita - Od založenia mesta.


Ab uno disce omnes - Z jednej veci sa nauč . Tyto úlohy prověří Vaše jazykové dovednosti. Pro ty z Vás, kteří ovládají latinu a mají s ní určité zkušenosti, budou pravděpodobně triviální. Ovšem vzdávat by se neměli ani ti z Vás, kteří latinu nikdy nestudovali. Stručný přehled latiny v komiksu o Asterixovi.


Tato stránka má pomáhat fandům Asterixe kteří nerozumí latinsky. Občas totiž nejsou latinské výroky přeložené. Překládat jednotlivá slova, jako např. Historické a literární výroky.


Cílová skupina: Žáci středních škol. Klíčová slova: antické citáty – slavné latinské výroky – historické citáty – historické výroky. Ohlédnutí ke starým textůSoupis z doby, kdy jsem se zajímal o latinské výroky a příslový. Poslední dobou mám velmi málo času starat se o web.


Jedná se o všelijaké latinské věty a slogany. Na internetu se jich dá nalézt nepřeberné množství, tak jsem pár těch zajímavějších. Je třeba rozstříhat a zalaminovat. Anotace: Pomůcka kartičkového typu. Děti se nenásilnou formou naučí několik latinských výroků a poznají, co znamenají a kdy a proč se používaly.


Výběr je udělán s ohledem na naprostou neznalost latiny.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.