Monday 18 March 2019

Jak zpracovat levanduli

Jak sbírat, sušit a zpracovat levanduli. Levandule lékařská je vytrvalá bylinka, která potěší nejen silnými léčivými účinky, ale také svou podobou. Její krásně fialové květy ozdobí každou zahradu, snad hlavně proto se levandule lékařská stala jednou z nejoblíbenějších bylinek mnoha zahrádkářů i . Kdo by neznal omamnou vůni a jedinečnou barvu levandulí.


Bylinka, která vás na malý okamžik přenese do Provence. Využijte ji na výrobu oleje, uvařte lahodnou marmeládu nebo si usušte kytičku na zimu. Rozšiřte svou zahradu o modrofialové květy a stříbřitě šedé listy.


Nejčastěji ji pěstovali mniši a postupem času se dostala do Evropy. Dobrý den, chci se poradit, jak zpracovat levanduli. Mám jen několik keříků, takže i pár květů, na různé olejíčky tedy asi bude dos málo. Přemýšlím o usušení, ale - co s ní pak?


Udělat občas odvar do koupele? Prý se dá používat i jako koření, ale nenašla jsem moc receptů na vaření s levandulí. Na zahradu jsem zasadila pár levandulí. A co s ostříhanými květy teď? Takže jsem z bavlněné fáčoviny (nebo jak se to přesně jmenuje) natrhala stejně velké obdélníky.


Je to takový ten řídce tkaný škrobený. Napřesrok se chystám zpracovat je do sirupu. Letos ale z levandulového soudku. Levandule je krásná kvetoucí bylinka, která roste v trsech, co se zvětšují každý rok. Plně vzrostlá levandule vám dá – svazečků květů, které můžete usušit a použít pro vaření nebo k výrobě voňavýc.


CZ - Nejen ke kávě aneb Jak si. Кеш Схожі Перекласти цю сторінку лип. Дописів: - ‎авторів: Ahoj holky, sklízím levanduli a je jí celkem dost. Máte některá nějaké osobní zkušenosti se zpracováním?


Křehké sušenky s levandulí. Připravte si 2g polohrubé mouky, 1g rozpuštěného másla, g moučkového cukru, vanilkový cukr, ½ kypřicího prášku do pečiva, špetku skořice, špetka soli a lžičku drcených levandulových květů. Všechny přísady zpracujte do těsta, rozválejte, . Zajímavé je, že pokud levanduli (nebo jinou rozkvetlou bylinku) ustřihnete, tak ještě během sušení bude své kvítky rozvíjet. Proto je vhodné ostříhat je ještě před plným vykvetením. Bylinky, třeba právě levanduli , svažte do menších svazečků a pověste květy dolů, nejlépe na půdu nebo jiné suché a větrané . Levandulová silice má silně hojivé a antibakteriální účinky, které z ní činní nepostradatelnou součást mé domácí i cestovní výbavy pro každodenní starost o mé tělo a duši.


Jak můžeme levanduli pro zdraví a blaho našeho těla a duše použít? Které její části na co používat? Kde se opravdu pěstuje a jak ji pěstovat doma? Líbí se vám atmosféra francouzského pobřeží?


Máte ji nezaměnitelně spojenou s lány fialové levandule? Nenapadlo Vás zkusit si takovou levanduli zasadit i doma? Poradíme Vám, jak na pěstování levandule. Jak se jinak říká levanduli - synonymní názvy: Levandule klasnatá ☼ Levandule úzkolistá ☼ Devandula ☼ Devandule ☼ Dulenka ☼ Špika ☼ Špikanard ☼ Levandule klasnatá ☼ Levandule úzkolistá ☼ Devandula ☼ Devandule ☼ Dulenka ☼ Špika ☼ Špikanard ☼ Špikanádr ☼ Špikrnágl ☼ Špikrnát. A přímo u domu máme půdu se zvětralým podložím, což levanduli vyhovuje.


Za domem máme také pokusné políčko, kde zkoušíme, jak se u nás bude jednotlivým kultivarům dařit. Rozšiřujeme se s rozumem, aby množství nepřeválcovalo kvalitu a abychom vše dokázali zpracovat. Vydejte se na výlet k Labi do malé vísky Ostrá, v níž najdete vesničku historických řemesel. Máte šanci si tady vyzkoušet zpracovat len, vyrobit svíčku či mýdlo. Ti, co rádi mlsají, si pochutnají na keltských palačinkách a medovině v místní hodovně.


Na udusané hlíně leží sušený len. Používáme ji ve formě nálevu, čaje, koupelí, bylinných obkladů,. Levanduli se daří na slunném stanovišti a vyžaduje lehkou, suchou a na vápník bohatou půdu. Jak už vyplynulo z rozhovoru, specializují se na čerstvou řezanou levanduli. Suší jen malou část květů.


Má ale tu výhodu, že ji po pár dnech můžete vodu vylít a ve stejné váze pomalu usušit, případně zpracovat v domácnosti, popisuje Anna Nová. Co se týká účasti na trzích, na těch jsou . Vypravíme se na vřesoviště, které kvete v létě i na podzim. Dozvíte se něco o barvách hortenzie nebo o chovu včel ve městě. Připravíme si taky aranžmá z květin, které rozzáří podzimní šeď. Témata v tomto díle pořadu.


Temata Váš Prima receptář:. Petra: Štěpánko, tak jak sis užívala letošní levandulové období? Do hrnce nasypeš levanduli – kvěy i listy, zaliješ destilovanou vodou tak, aby byla všechna levandule ponořená, a na střed položíš skleněnou misku.


Je lepší udělat menší množství a zpracovat co nejdřív. Můežeš ji použít i jako .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.