Wednesday 12 December 2018

Aerobní tepová frekvence

V ústech budete mít dýchací trubici, na hrudi pás pro měření tepové frekvence. Rychlost pásu se pozvolna zvyšuje. A vy běžíte do té doby, dokud můžete.


Pak specialisté pás vypnou a sdělí vám přesné informace o vašem srdci. Dozvíte se, jaká je vaše maximální tepová frekvence , jaké jsou hodnoty pro aerobní a anaerobní . V prvé řadě si musíme stanovit cíl, co konkrétně chceme aerobním cvičením dosáhnout abychom se pohybovali ve správných tréninkových pásmech stanovených podle procenta naší maximální tepové frekvence (MTF). Běžné rozmezí aerobního cvičení se nachází mezi až MTF. Cvičíme-li vyšší intenzitou mezi . Její optimální tepová frekvence pro spalování je 1až 143. V těchto hodnotách by se měl pohybovat její trénink, chce-li efektivně hubnout.


Zpočátku je vhodné začít na dolní hranici a . Tepová frekvence – hlavní. Aerobní versus anaerobní. Сохраненная копия Похожие Перевести эту страницу Cvičení můžeme nazývat aerobním za předpokladu, že organismus pracuje při určité intenzitě - tepové frekvenci , ve které dokáže jako zdroj energie zpracovat tuky. Zároveň cvičení dostává prostřednictvím krve dostatečné množství kyslíku.


Tělo pracuje v aerobní zóně při - maximální tepové TF. Pokud si ještě pamatujete něco málo ze školy, tak víte, že lidské tělo získává energii buď v aerobním režimu (má dost kyslíku) nebo v anaerobním režimu (bez kyslíku, při vysoké intenzitě, kdy fungujeme na tzv. „kyslíkový dluh“). Sportujete a cvičíte, ale stále se vám nedaří zhubnout? Možná děláte chybu a nekontrolujete si tepovou frekvenci.


Je nejvyšší čas naučit se využívat tepovou frekvenci ve svůj prospěch. Navíc vzniká spousta odpadního produktu kyseliny mléčné, organismus se zakyseluje, člověk v takové zátěži nevydrží dlouho a je donucen snížit intenzitu zátěže, říká výživový specialista Petr Havlíček z pražského centra Vittore. Spojení tepová frekvence nebo aerobní pásmo skloňuje tento expert na . Prvním z nich je pásmo aerobní , které se rozprostírá v oblastech mezi až procenty maximální tepové frekvence. Při pohybu v aerobním pásmu tělo stíhá zásobit svaly kyslíkem a neběžíme takzvaně “na dluh”. Velmi zajímat toto pásmo bude především běžce toužící po snižování hmotnosti, protože při . V aerobním tréninku existuje jedno důležité číslo, tzv.


Ta je orientačně určena vzorcem (2- věk osoby). Vypočítaná hodnota maximální tepové frekvence pomocí věku je orientační a je všeobecně uznávaná a zprůměrovaná. Skutečnost se pak liší podle kondice. Proto je vhodné nechat se . Pohybová aktivita má rozhodující vliv pro celkové zdraví, kondici a formování těla. Chceme-li ovšem jednotlivé zisky vylepšit a . S přibývajícím věkem dochází k postupnému snižování hodnot maximální tepové frekvence.


Využívá se zejména u rekreačních sportovců. Příklad výpočtu hodnot max. Tento vzorec označuje vaše vlastní hodnoty aerobního pásma PF. Důležité je dosahování těchto hodnot při cvičení a účinně tak snížit . Náš tep klesne na úroveň středně vysoké až nízké intenzity. Poklesne spotřeba cukerných zdrojů a ke slovu přichází další zdroj energie – tuky.


Spalování tuků využívá naše tělo v průběhu nižších intenzit. Ke spalování tuků tedy ani nedojde, protože většinou . Na měření tepové frekvence dnes můžeme sehnat nepřeberné množství takzvaných sporttestrů, které nám během . S hodnotou klidové frekvence je výpočet samozřejmě přesnější. Obecně ale platí, že pokud se při pohybové aktivitě potíte a váš tep je tak vysoký, že ještě dokážete komunikovat s okolním světem (tzn. nelapáte po dechu), jste v ideální aerobní tepové frekvenci pro spalování tuků. Aktivita musí trvat ovšem déle než minut.


Klidovku a maximálku máme. Zbývá získat hodnoty pro váš trénink. Jak běhat podle tepové frekvence ? Pomocí našich dvou naměřených hodnot si teď vytvoříme pásma, podle kterých můžete běhat.


Pro jednoduchost jsou tu dvě hlavní pásma, aerobní a anaerobní. Srdeční frekvence Ti, kdo chtějí vykonávat nějakou pohybovou aktivitu za nějakým účelem, by se. Naše kalkulačka tepové frekvence Vám pomůže zjistit, při jaké tepové frekvenci je Vaše cvičení nejefektivnější, kdy spalujete nejvíce tuků a kdy naopak zvyšujete Vaši výkonnost. Měření klidové tepové frekvence : Měření KTF provádějte ihned po probuzení nejlépe ještě v posteli.


Potřebujete k tomu pouze stopky.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.