Thursday 5 July 2018

Draselná sůl na brambory

DRASELNÁ SŮL (chlorid draselný), univerzální draselné hnojivo k základnímu hnojení, k přihnojení travních porostů. Tyto chemické sloučeniny se musí navázat na něco objemného z praktických důvodů. Draslík ve výživě rostlin. Clorid draselný můžu použít k předzásobení draslíkem v takovém předstihu, aby stačil vyprchat chlor.


Síran draselný se může aplikovat před výsadbou, výsevem i během vegetace. Zkuste si na zhrádku, tam kde budete mít brambory , vylít . V případě nízkého obsahu draslíku ale nepoužívejte v jarním období vysoké dávky draslíku ve formě KCl ( draselná sůl ), neboť chlór negativně působí na obsah škrobu. Při velmi vysokých obsazích fosforu, draslíku a hořčíku je možné hnojení příslušnou živinou vynechat. Obecná strategie hnojení dusíkem . Pokud dáš hnůj, stačí dát menší dávku NPK, nebo ji úplně vynechat (na to je právě dobrý mít v ruce ty rozbory půdy) Ideální hnojivo pod brambory (hnojené hnojem) je síran draselný.


Ale síru a draslík potřebují. Pozor na jarní aplikace draselné soli (KCl), protože vyšší dávky chloru mohou mít negativní vliv na obsah a kvalitu škrobu. Při dobré a vyšší zásobě draslíku v půdě lze pou- žít nižší dávky draslíku ve formě pevných vícesložkových hnojiv. Brambory jsou citlivé na . Přihnojení travních porostů se provádí v předjaří nebo po sečích.


Já bych prosím vás ještě měl připomínku trošku k tý přípravě brambor , pan Kopřiva říkal na podzim ano, organické hnojení, souhlasím, je dobré k tomu potom přidat draselnou sůl , poněvadž brambory jsou náročné na draslík, to znamená, množství zhruba já nevím metráky na hektar, což znamená. A mělo by se hnojit draselnými hnojivy, takový síran draselný úplně ideální, protože brambory vyžadují draslík. A pak už se nebát a přistoupit.


Takže zkusit dát draselnou sůl a nevím jaké jiné hnojivo dáváte, ale říkám, nadbytek dusíku může způsobovat nadměrný růst natí. Chtěl bych se zeptat na to zda je možno dávat do řádků králíčí nebo koňský hnůj a pokládat do něho sadbu brambor. Děkuji Horák Čerstý hnůj bych nedoporučoval, ale uleželý ( kompostovaný) určitě ano.


Dlouhá léta používáme na hnojení brambor npk a draselná sůl. Mimo orné půdy se používá i při hnojení travních porostů. Pšenice ozimá, žito 1- 300. Větší pitomost jsem nečetl hoooodně dlouho.


Chlorid draselný v rostlinné stravě? Pokud máte brambory , které obsahují její velké množství, tak je ihned zlikvidujte. Plodiny středně citlivé na chloridy – slunečnice, réva, jádrové ovoce, černý rybíz, rajčata, ředkvičky, rané košťáloviny, hrách, špenát, karotka, ředkev, brambory.


Vhodnější je však síran draselný. Sůl draselná 5kg . CHLORID DRASELNÝ K2O. V podstatě technická sůl - chlorid draselný - s obsahem oxidu draselného.


DPH: ( 10Kč ). Je tvořena krystalky nebo granulovaná v barvě bílé, bílošedé nebo načervenalé. Jeho použití je nevhodné k rostlinám citlivým na chloridovou formu draslíku.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.