Monday 19 March 2018

Teplo příklady

Fyzikální veličina teplo. Výpočet tepla - příklady. Množství tepla potřebného pro ohřátí látky spočítáme ze vztahu. Druh výukového materiálu: prezentace.


Použití ICT:interaktivní tabule,interaktivita.

Didaktické,metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad zahájen opakování pojmu teplota. Poté se vysvětluje pojem teplo včetně příkladů z praxe. V elektrické pračce se ohřívá voda o hmotnosti kg. Jaké teplo přijme, zvýšíli se její teplota z 15° na 90°C?


Jak dlouho trvá ohřívání, jeli příkon topného tělesa pračky kW? Do hrnku o teplotě 20°C nalejeme čaj. TEPLO = ENERGIE, kterou ODEVZDÁ těleso při ochlazení nebo PŘIJME těleso.


Při OCHLAZENÍ: teplejší těleso ODEVZDÁVÁ TEPLO chladnějšímu.

Práce, teplo — řešené příklady. O kolik stupňů Celsia se zvýšila teplota látky, která přijala teplo kJ? Jaké množství tepla spotřebuješ k ohřátí vody pro denní hygienu? Následně je účtováno podle množství tepla , které bylo spotřebováno k její ohřátí.


Cena tepla tedy udává, kolik zaplatíme za . Každá je z jiného materiálu. Hliník, měď, železo, olovo). Tyče měly před zahříváním pokojovou teplotu. Zahříváme kostičky (olovo, hliník, měď) stejné hmotnosti 1g. Voda při ohřevu příjme teplo o velikosti 6kJ.


Jaká byla počateční telota železa, jestliže teplota železa byla po ohřevu °C. Příklad 1: (učebnice str. 40) Martinova maminka pekla v troubě maso. Teplo – příklady k procvičení - řešení. Když vyjmula pekáč z trouby, zbylo v něm asi kg oleje.


Předpokládejme, že olej byl zahřátý na teplotu 2°C (při které se maso v troubě peklo). Příklady teplo : Určete hmotnost vody, která při ochlazení z 630C na 370C odevzdala 6kJ tepla ?

Kolik tepla předal olej do svého okolí, než v kuchyni vychladl? Urči teplo , které odevzdala. Vodu o objemu litr nalijeme do železného hrnce o hmotnosti 500g.


Vypracovala: Petra Podmanická Teoretická časť Na tému teplo a merná tepelná kapacita sú spravené samostatné teoretické učivá, kde sú uvedené všetky definície a vzorce, avšak pre potreby počítania príkladov v tejto téme uvádzam niektoré. Příklad : Kolikrát je energeticky náročnější litr teplé vody z vodovodu než litr vody studené ? Obě vody se čerpají ze stejného zdroje o teplotě ϑ= °C do výše h = 1m. Voda studená se odebírá v místě spotřeby přímo, voda teplá se ohřívá v místě spotřeby na ϑ= °C. Průběh chemických reakcí je spojen s uvolňováním nebo naopak spotřebou tepla. Termochemie se zabývá studiem tepelného zabarvení chemických reakcí.


Dle tepelného zabarvení dělíme reakce na exotermní ( teplo se uvolňuje) a endotermní ( teplo se spotřebovává). V termochemické rovnici se uvádí symboly skupenství . Vyjadřuje se v jednotkách kJ⋅mol −1. Reakční teplo se vyjadřuje pomocí veličiny enthalpie.


Je to teplo , které soustava přijme či uvolní za stálého tlaku a teploty při jednotkovém látkovém rozsahu reakce. Absolutní hodnotu nelze změřit, lze pouze stanovit změnu enthalpie ΔH, která je vyjadřována za standardních podmínek . Pedagogická poznámka: Studenti mají tendenci dosazovat takto s t. Snažím se jim vysvětlit, že by neměli dosazovat za tepla bez měrných tepelných kapacit. V tomto konkrétním případě se sice měrné tepelné kapacity vykrátí, ale obecně jde o špatný zvyk, který by u některých z dalších příkladů.


Teplota tání olova je 327° C, měrná tepelná kapacita olova 1J⋅kg. Jakou tepelnou kapacitu má železné závaží o hmotnosti kg. V kalorimetru o tepelné kapacitě J. Měrná tepelná … Příklad 2.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.