Thursday 25 January 2018

Merna tepelna kapacita vody

Měrná tepelná kapacita je mírně teplotně závislá, proto je nutné u přesnějších hodnot uvádět, k jaké teplotě látky se vztahuje. Кеш Схожі Перекласти цю сторінку Co je tepelná kapacita a měrná tepelná kapacita. Abychom se nemuseli zabývat rozdíly v hmotnosti téže látky, zavedla se takzvaná měrná tepelná kapacita.


Na ohřátí vody o určitý počet stupňů Celsia (kelvinů) tedy musíme dodat dvojnásobné množství energie (tepla) než na ohřátí ledu o stejný počet stupňů Celsia . Voda je teplejší než ruce ⇒ částice vody se v průměru pohybují rychleji.

Voda je s rukou v přímém kontaktu ⇒ molekuly vody naráží do molekul ruky a při srážkách jim předávají část své energie ⇒ molekuly ruky kmitají větší rychlostí ⇒ teplota ruky se zvyšuje. J magnetická indukce B tesla. Pobřežní vrstvy vody v moři se ohřívají i ochlazují pomaleji než povrch pevniny, což má vliv i na ochlazování a ohřívání vzduchu.


V technické praxi je voda vhodná jako . Pomocí měrné tepelné kapacity lze dodané . Starší nebo také technickou jednotkou pro množství tepla je kilokalorie (kcal), která představuje množství tepla potřebné k ohřátí kg čisté vody z 1°C na ,°C. Jedna kcal představuje asi J.

Hodnoty měrné tepelné kapacity látek pro °C nalezneme v tabulkách. Technicky méně náročná je metoda využívající ohřívání vody elektrickým proudem. Vodu o známé hmotnosti . Ve varné konvici máme 5kg vody o teplotě 1°C, na stole v kádince kg vody o teplotě okolního prostředí.


Smícháme, po ukončení tepelné výměny změříme teplotu. MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA VODY. Pomůcky: čidlo pro měření teploty GO- TEMP, wattmetr WU-PRO-I, rychlovarná konvice, sklenice o objemu litru, voda, izolepa, počítač, LabQuest, program LoggerPro. Postup: Voda má vzhledem ke všem běžně používaným kapalinám poměrně velkou měrnou tepelnou kapacitu.


Přijme-li těleso teplo Q tepelnou výměnou, vzroste jeho vnitřní energie o hodnotu a zvýší se teplota tělesa o (nenastane-li změna skupenství látky). Tepelnou kapacitu definujeme vztahem ,. Jelikož tepelná kapacita není zcela vhodná pro výpočty, neboť závisí na množství látky, takže jinou tepelnou kapacitu budou mít kg látky a samozřejmě mnohem větší bude mít 2kg látky, zavádíme pojem měrná tepelná kapacita. Joulův pokus, měření tepla, měrná tepelná kapacita. Kolo s lopatkami bylo poháněno závažími, která.


Hliníkový predmet s hmotnosťou kg a teplotou 2° C bol vložený do vody s hmotnosťou kg a teplotou °C. Pokus ve kterém se snažíme zjistit,co se stane,když led zalijeme teplou vodou.

V tomto přípravném experimentu nalijeme do kalorimetru horkou vodu o známé hmot- nosti. V odměrném válci si poté odměříme určitý objem (a tím i hmotnost) studené vody. Bodovým teplotním čidlem připojeným k LabQuestu změříme teplotu . Ukázat, že při vypařování látka potřebuje teplo, které odebírá ze svého okolí.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.