Monday 27 November 2017

Mikrovlnné záření vlnová délka

Elektromagnetické vlny o vyšší frekvenci (tedy kratší vlnové délce ) nazýváme decimilimetrovými vlnami, terahertzovým zářením nebo také T-paprsky (T-rays). Potraviny, které jíme, obsahují velké množství vody, a navíc mikrovlny nádoby ( sklenice, talíře, keramické hrníčky) neohřívají, takže se mikrovlnné trouby staly velice . Toto mikrovlnné záření je v pokrmu schopno rozkmitat částice, zejména molekuly vody, stejně jako při „klasických“ způsobech šíření tepla. Ve vesmíru září v mikrovlnné oblasti reliktní záření z období konce Velkého třesku ( maximum má na vlnové délce mm), plyn a prach v galaxiích, rodící se hvězdy a. Сохраненная копия Похожие Перевести эту страницу S mikrovlnami se v praxi setkáme při televizním vysílání, u polohovacího systému GPS nebo při ohřevu potravin v mikrovlnné troubě ( vlnová délka 1cm). Mikrovlny – mikrovlnná trouba.


Jedná se o elektromagnetické záření o frekvencích 3MHz až 3GHz. Naše práce shrnuje jeho vlastnosti, stejně jako jeho užití a výskyt v praxi. Dostal se tak do nové oblasti elektromagnetického záření.


K výraznějšímu útlumu u propustných materiálů dochází v případě, že jejich tloušťka je větší než ½ vlnové délky. Násobky polovičních vlnových délek vln šířících se ve vakuu (l= 1cm) tedy zde nemusí přesně „pasovat„ do každého ze tří prostorových směrů. Měření rychlosti aut a při předpovědi počasí.


Tyto mikrovlny pronikají dovnitř potravin a prohřívají je v celém objemu. Tepelná úprava pokrmu je v mikrovlnné troubě prováděna za pomocí elektromagnetického záření , obvykle s frekvencí GHzm, tj. Přitom mikrovlny pronikají . Michael se sice neosvědčí jako skvělý kuchař, zato pomocí mikrovlnné trouby změří rychlost světla.


MFF UK: A podíváme se dozadu na štítek, jaká je frekvence mikrovlnného záření. Víme, že rychlost šíření světla se dá spočítat jako vlnová délka krát frekvence. Vlnová délka : m – mm.


Zdroj: Magnetron, což je elektronka sloužící právě jako generátor mikrovlnného záření. Nejznámějším využitím je mikrovlnná trouba, vysoušení dřeva a knih či přenos informací pomocí bezdrátové sítě Wi-Fi. Vliv MW vln na lidské zdraví. Jde o elektromagnetické záření o velmi krátké vlnové délce , jehož energie je tak malá, že nedokáže změnit molekuly.


RÁDIOVÉ), SNADNO PRONIKAJÍ ZA PŘEKÁŽKY. POKUD JE VLNOVÁ DÉLKA MALÁ, TAKOVÁ VLNA SE NEŠÍŘÍ (NAPŘ. SVĚTLO) ZA PŘEKÁŽKU. VLNY VELMI MALÝCH VLNOVÝCH DÉLEK = ZÁŘENÍ.


Samotné záření naší Galaxie a atmosférický šum jsou vykresleny světlejšími čarami. Penzias s Wilsonem měřili reliktní záření v mikrovlnné oblasti na vlnové délce 7milimetrů.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.