Friday 24 November 2017

Jednotky vymezené podle zákona o vlastnictví bytů

Vlastníte-li, nebo chcete vlastnit bytovou jednotku , není pro Vás zřejmě rozhodné, zda tato jednotka byla vymezena dle zákona č. Z právního hlediska je . Jestliže došlo k zápisu prohlášení vlastníka domu vkladem do katastru nemovitostí s účinky nejpozději k 31. A to, že dosavadní právní předpisy se mají použít na převod jakékoliv jednotky vymezené dle ZoVB. Expertní skupina výslovně uvádí: „Na převod vlastnického práva k jednotkám vzniklých před účinností NOZ bude po účinnosti NOZ dopadat i nadále zákon o vlastnictví bytů jednak z hlediska předmětu . Velikost spoluvlastnického podílu na společných částech domu (a případně i pozemku) u jednotek vymezených podle zákona o vlastnictví bytů nebo velikost . Smlouva o převodu vlastnického práva k jednotce vymezené podle zákona č. Občanského zákoníku a podle zákona č. S dnes již neúčinného zákona č. VB“) , a možnostech jeho změn po účinnosti zákona č. Z), a to konkrétně následující: Jestliže došlo v minulosti k rozdělení budovy na jednotky prostřednictvím prohlášení vlastníka.


Jednotka je umístěná v podlaží: …. Dobrý den, součástí našeho bytového domu jsou garáže, které jsou vedené na katastrálním úřadu jako jednotky vymezené podle zákona o vlastnictví bytů. Běžné bylo, že majitel bytu prodává veškeré součásti, které k bytu patří(sklep, parkovací stání,…). V našem případě ke každému bytu přísluší . Je proto velice důležité předcházet veškerým, byť i formálním chybám v kupní smlouvě, z nichž je od přijetí nového občanského zákoníku velice časté zaměňování jednotek vymezených podle starého zákona o vlastnictví bytů a podle (nového) občanského zákoníku.


Pro někoho může jít na první pohled o . Přestože obě úpravy vycházejí podle většinového doktrinálního názoru i důvodové zprávy k NOZ z dualistických teorií. Zásady) tuto smlouvu o převodu vlastnictví jednotky , spoluvlastnických podílů na společných částech. Tento zákon stanoví základní náležitosti převodní smlouvy, mezi než patří také označení pozemku, který je předmětem převodu vlastnictví nebo předmětem jiných práv.


V dalších ustanoveních zákona je současně upraveno, že s . V katastru nemovitostí se evidují o jednotce údaje uvedené v § katastrální vyhlášky. Vymezení bytu zde tedy bylo vázáno na veřejnoprávní rozhodnutí. Společné části domu byly podle zákona o osobním vlastnictví k bytům v . NOZ”), nastaly v úpravě bytového spoluvlastnictví zásadní změny.


Jedná se především o změnu ve. Vzhledem k absenci jakékoliv úpravy v tomto směru je nepochybné, že není dána povin- nost transformovat jednotky vymezené podle zákona o vlastnictví bytů (dále jen „staré jed- notky“) na jednotky vymezené . Nový občanský zákoník např. Katastry nemovitostí proto vedou jak jednotky vymezené podle zákona o vlastnictví bytů , tak jednotky vymezené novým občanským zákoníkem. Další koncepční změnou je zavedení dvoufázového . S vlastnictvím vymezeného bytu nebo nebytového prostoru je . Je-li základním předpokladem platnosti smlouvy o převodu bytové jednotky z vlastnictví bytového družstva uzavřené v režimu . Typ a způsob využití jednotek se mění podle přílohy č. Domníváme se, že plocha šachty stoupaček bude spadat pod společné části domu dle ust. NOZ) vlastnické právo k dalším jednotkám v tomto domě podle dosavadních právních předpisů.


Z toho plyne, že byla-li jednotka vymezena podle zákona o vlastnictví bytů , je třeba i nadále označovat jednotky (v témže domě) v listinách v souladu s tímto zákonem, neboť na ně stále dopadá . Katastr nemovitostí (dále jen „katastr“) je veřejný seznam,. Smlouvy o převodu vlastnictví jednotky – Kupní smlouvy dle přílohy č.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.