Tuesday 30 May 2017

Měrná tepelná kapacita tabulky kovy

Tabulka uvádí hodnoty vybraných fyzikálních veličin některých kovů - hustotu, tepelnou vodivost, měrnou tepelnou kapacitu a teplotní roztažnost. Tabulka měrné tepelné kapacity a součinitele tepelné vodivosti vybraných látek. J magnetická indukce B tesla.


V měrné skupenské teplo l. Tabulka hustot a tepelných roztažností pro vybrané látky. Máme–li směs složenou z více druhů látek o hmotnostech m m … a měrných tepelných kapacitách c c …, pak výsledná měrná tepelná kapacita směsi je. Toto pravidlo platí i pro slitiny kovů.


Ze vztahu pro měrnou tepelnou kapacitu. Hustoty kvapalných látok. Merné (hmotnostné) tepelné kapacity látok. Hodnoty zaokrouhlete na dvě platná místa. Přijme-li těleso teplo Q tepelnou výměnou, vzroste jeho vnitřní energie o hodnotu a zvýší se teplota tělesa o (nenastane-li změna skupenství látky).


Tepelnou kapacitu definujeme vztahem ,. Měrná tepelná kapacita se pak definuje vztahem , kde m je hmotnost tělesa. Z tohoto vztahu pro teplo . Argument, že za rychlým ohříváním mědi stojí její nízká měrná tepelná kapacita , lze snadno vyvrátit pohledem na tabulku níže, kde jsou kromě . TABULKY pro střední školy. STÁTNÍ PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ PRAHA. Co je tepelná kapacita a měrná tepelná kapacita. Samozřejmě, že pro vodu a kov bude mít rozdílnou hodnotu.


Měrnou tepelnou kapacitu jednotlivých látek lze najít v tabulkách. Změř měrnou tepelnou kapacitu kovů pomocí Newtonova zákona ochlazování. Pro výpočet měrné tepelné kapacity kovů tedy můžeme použít uvedenou hodnotu měrné tepelné capacity . Tělesa z látek o malé měrné tepelné kapacitě ( kovy ) se rychle zahřejí, ale také rychle zchladnou. Zdroj:Jiří Mikulčák: Matematické, fyzikální a chemické tabulky pro střední školy, 4. Q je teplo, m je hmotnost a ∆T je rozdíl teplot.


Pomůcky: kalorimetr, kovové těleso, váhy, teploměr , horká vodní lázeň. Teorie: Kalorimetr je nádoba tepelně izolovaná od okolí, ve které probíhá tepelná výměna. Horké kovové těleso o teplotě t hmotnosti m a neznámé měrné tepelné kapacitě cpředá teplo vodě o původní teplotě t . Proto se měrná tepelná kapacita udává v tabulkách pro určitou teplotu. Relativně malou tepelnou kapacitu mají kovy , což usnadňuje jejich tepelné zpracování.


Doplň měrné tepelné kapacity látek v. Výsledná písmena pak zapiš do tabulky. Kovy mají oproti vodě měrnou tepelnou kapacitu a) větší b) stejnou c) menší.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.