Wednesday 20 July 2016

Bod přepálení

Tomuto vedlejšímu účinku zahřívání tuků se vyhnete, když porozumíte termínu kouřový bod tuků (anglicky smoke point fat). Takzvaný kouřový bod tuků, nazývaný i bod přepálení olejů nebo bod přepálení tuků, označuje teplotu, při níž se daný druh tuku začíná přepalovat, rozkládat a mimo jiné vzniká kouř. Obsahuje hodně mononenasycených mastných kyselin a hodně vitaminu E, je tepelně celkem stálý ( bod zakouření 1až 2°C), takže se hodí i na vaření, nejen do salátů.


Extra panenský je ale vhodný jen do studené kuchyně, neboť nemá vysoký kouřový bod a hrozilo by přepálení. V první řadě je dobré si říct, že optimálnější verzí tepelné úprava je krátké restování potravin s minimem tuku. Pokud jde o samotné smažení, je nutné se zaměřit na dvě věci – bod přepalování tuku a dobu smažení potravin.

Jsou tuky, které se přepalují při nízkých hodnotách, a pokud tyto tuky volíme, je nutné dobu smažení . Když už se ale rozhodnou smažit, pak by měli vždy hledět na vhodnost tuku. Měřítkem kvality oleje na tepelnou úpravu je jeho tepelná stabilita. Tedy hraniční teplotní bod , při kterém se olej začíná přepalovat.


A samozřejmě obsah nenasycených mastných kyselin, které jsou našemu tělu prospěšné. Dostala jsem tip, že by pro vás mohl být zajímavý přehled olejů. Spousta z vás si totiž neví rady s použítím olejů jako je např.


Oleje vám potom leží ladem v kuchyni a zbytečně se kazí. Univerzální olej, který by byl tepelně odolný ( bod přepálení minimálně 2°C), bez jakýchkoliv škodlivých látek, které vznikají při vysokých teplotách, zdravý a ještě i neutrální chuti a vůně, neexistuje.

Přitom platí, že čím více je tuk nasycený, tím hůře ho organismus zpracuje a snadněji se ukládá v těle. Jak už napovídá název, kouřový bod je teplota, při které tuk nebo olej začíná kouřit (kouř je v podstatě jen viditelný sekundární jev přepalování oleje). Proč se tím vůbec zabývat? Avokádový olej vymačkávaný z avokáda není možná tak obvyklý, ale podobá se olivovému oleji – vysoké množství nenasycených tuků a nízké množství nasycených tuků. Rozdíl je ale v tom, že avokádový olej má vysoký bod přepálení , což z něj činí vhodný olej na vaření mnohem víc než olivový olej.


Rafinovaný extra-light olivový olej může ovlivňovat chuť pokrmu a bod tepelného rozkladu i když přitom není zmenšena jeho nutriční hodnota typická pro olivový olej. Máslo, má sice vysoký obsah nasycených kyselin () a nízký obsah polynenasycených kyselin (), tak obsahuje velké množství vitamínů, antioxidantů, . Důležitá informace v případě používání oleje na smažení. Někdy je také označován jako bod přepálení. Důležité doporučení o zahřívání jakéhokoliv oleje (olivového nebo jiného) je nepřekročit teplotu oleje přes jeho kouřový bod (také označovaný jako bod přepálení ). Kouřový bod ukazuje teplotu, při které se tuk nebo olej začíná při vaření rozkládat.


Látka kouří nebo se pálí a dodává jídlu nepříjemnou chuť. Někdy se také označuje jako bod přepálení , nebo bod tepelného rozkladu. Ten udává teplotu, při které se tuk nebo olej začíná při vaření . Jde o teplotu, která když se přesáhne, začne vznikat kouř a tím pádem nežádoucí látky. Obyčejné máslo má kouřový bod 150°C, zatímco přepuštěné máslo Ghí 250°C.


Je to začátek nutriční degradace tuků. U olejů pak také záleží na . Jakmile vyrobíte přečištěné máslo a odstraníte mléčnou sušinu, mléčný tuk sám o sobě má velmi vysoký „kouřový bod“ ( bod přepálení ).

Kouřový bod“ je teplota, na kterou může být tuk ohříván, aniž by se z něj začalo kouřit (a nezačal se tedy nevyhnutelně přepalovat). Normální, z lednice vyjmuté máslo má . Jeho výhodou je vysoký kouřový bod , pro který je použitelný i při smažení. Slunečnicový olej patří mezi oleje s převahou omega-mastných kyselin, kterých máme ve stravě většinou nadbytek a které vedou k prozánětlivému prostředí v organismu.


Je pravda, že asi nebudeme při smažení řízků používat teploměr, ale už vhodně zvolený olej nám pomůže odvrátit katastrofu v podobě přepalování. RBD KOKOSOVÝ OLEJ (Konvenční kvalita). Přejeme Vám, aby se Vám dostal do rukou vždy ten správný kokosový olej, .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.