Tuesday, 12 April 2016

První mikrovlnná trouba v čr

Běžné vybavení mnoha domácností, které zvládne ovládat každý, nehrozí popálení a na výsledek nemusíme dlouho čekat. Byť se někomu může zdát princip, na kterém mikrovlnná trouba jídlo ohřívá, podivný: . První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. Сохраненная копия Похожие Перевести эту страницу Téměř každý ví, že mikrovlnná trouba je kuchyňský elektrický přístroj pro tepelnou úpravu pokrmů. Ne všichni ale někdy slyšeli jméno Augustin Žáček, přestože právě on má co do činění s jeho objevem.


Mikrovlnné záření představuje část spektra záření elektromagnetického, proto kovové předměty, které vložíme do mikrovlnné trouby , fungují v podstatě jako vodiče. Americkému konstruktérovi Percymu Spencerovi se v kapse rozpustila čokoláda, což ho přivedlo k objevení mikrovln. Princip oscilace magnetronu však jako první sepsal český vědec Augustin Žáček.


Byla vysoká metru a vážila 340 . Ve vynálezu zvaném mikrovlnná trouba si ohříváme jídlo už přes půl století. Věděli jste ale, k čemu všemu dalšímu ji ještě můžete využít? Přečtěte si užitečných ra co všechno s ní jde dělat. Je s podivem, že mikrovlnná trouba vznikla jako vedlejší produkt.


Na základě tohoto zjištění vytvořil první mikrovlnnou troubu , která vážila 3kg, byla vysoká 1cm . Mikrovlnná trouba byla kdysi výsadou jen luxusních restaurací, jídelních vozů nebo zaoceánských parníků. Radarange by ale hospodyňky do kuchyně nejspíš stejně nechtěly. Vážila 3kilogramů a byla . V mnoha domácnostech se k vaření a ohřívání potravin používá mikrovlnné trouba. Jejím základním prvkem je. Ohříváme v ní jak tekutiny, tak jídlo.


S používáním mikrovlnné trouby se pojí několik přísných zákazů, o nichž většina z nás dobře ví. Vynálezce si spojil ohřátou čokoládu s působením mikrovln a jeho objev dal vzniknout první mikrovlnné troubě. Spencer usoudil, že příčinou je mikrovlnné záření.


Firma vyhrála zakázku na výrobu radaru a tím i jeho prvku - magnetronu (trubice, která generuje elektromagnetické záření - zde mikrovlnné či rádiové) pro americkou armádu (ministerstvo obrany). Co se ohřeje a co zůstane studené? K ohřevu potravin v mikrovlnných troubách (mikrovlnkách) je třeba . Někteří lidé k nim ale stále ještě nemají důvěru.


Marcela Antošová se proto v poradně Apetýtu ptala na bezpečnost používání mikrovlnek.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.