Wednesday 21 January 2015

Sylvín

Mineral Silvina GDFL105. Barva, bílá, nažloutlá, šedá, načervenalá, namodralá. Vzhled krystalu, hexaedr, oktoedr. Krystalický chlorid draselný. Struktura chloridu draselného.


Triviální název, Sylvín. Ostatní názvy, Drasloš, Draselná sůl. Anglický název, Potassium chloride. Německý název, Kaliumchlorid.


Je nehorľavý, bez zápachu, dobre rozpustný vo vode. Vlastnosti: Typickými krystalovými tvary sylvínu jsou krychle a osmistěn a jejich kombinace kubooktaedr. Sylvín je minerál s chemickým složením KCl, tedy chlorid draselný.


Vyskytuje se velmi hojne po celém svete a velké množství sylvínu je obsažené v morské vodě. Chlorid draselný se užívá jako náhražka soli při hypertenzi. Jaké je využití tohoto éčka? To vše se dozvíte na AkcniCeny.


Krychlový průhledný krystal sylvínu. Kalusa (dříve Kalusz), Ukrajina. Velikost vzorku 5×cm. Sbírky Geologického pavilonu VŠB-TU Ostrava, foto J. Kusový průhledný skelně lesklý sylvín. Nejčastěji skládá spolu s halitem hybridní horninu nazvanou sylvinit.


U každého zboží si můžete zjistit i jeho dostupnost nebo třeba porovnat ceny a ušetřit. Jiné názvy: Potassium chloride, kaliumchlori chlorek potasu. Používá se jako draselné hnojivo. Obsah chloridu sodného Max. Vinařicích u Slaného, zemřel 16.


Substantivum, singulár, plurál. Karel Kácl (pseudonym Sylvín ). Základní údaje o minerálu. Význam slova „ sylvín “ v Slovníku slovenského jazyka.


Význam a typické výrazy slova „ sylvín “ v Slovníku slovenského jazyka. University Karlovy v Praze. Práce v oboru lékařské chemie, toxikologie, hygieny a farmacie, humorné příběhy.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.