Friday 29 August 2014

Teplota smažení

Během této doby je zpravidla potřeba je několikrát obrátit. Tím se pokrmy připraví . Smažení se odehrává při teplotě mezi 1až 1stupni. To je daleko za hranicí, kdy voda vře a vypařuje se.


Každá potravina je plná vody, takže jakmile ji vložíte do horkého tuku, dojde k prudkému vypařování téhle vnitřní vody a tuk bude bublat a prskat.

Jeho tepelná stabilita je totiž 2stupňů Celsia. Ve dnešní době jej pohodlně zakoupíte ve větších supermarketech. Strach o jeho dostupnost tedy rozhodně nemějte.


Extra panenský olivový olej – ke smažení je tento olej nevhodný. Vysoké teploty totiž ničí látky (antioxidanty), které se lisováním za studena . Smažení , pečení, smažení , grilování a fritování jsou úpravy jídla při vysokých teplotách , běžně nad 1°C. Orientační tabulka pro smažení pokrmů.

Uvedené hodnoty jsou orientační a můžeme je změnit podle své chuti a množství potravin. U polotovarů se řídíme doporučením výrobce. POKRM, HMOTNOST, TEPLOTA ? Předvařené brambory, 5g, 190°C, - min.


Bramborové krokety, 5g, 190°C . Před smažením se potraviny obalují v trojobalu - mouka, vejce, strouhanka ( vídeňský způsob) v těstíčku - mléko, vejce, mouka (francouzský způsob) Na průběh smažení má velký vliv výběr kvalitního oleje, vybíráme oleje které se nepřepalují ani při vyšších teplotách (až 190°C), které nepění. Při teplotách nad 200°C se z . Tento olej je ke smažení vhodný, ale vysoké teploty ničí látky (antioxidanty), které se lisováním za studena získávají. Proto stačí na tepelnou úpravu použít olivový olej z pokrutin (z 2. lisu), který má stejné vlastnosti, co se týká teplotní stability i chutě, a navíc je výrazně levnější.


A fitness trh je jich opravdu zasycený. Je ale opravdu tak dobrý i na smažení ? Zde je opět důležité znát výrobu oleje. Pokud si koupíme olej panenský nerafinovaný, smažit bychom na něm opravdu neměli. Rozhoduje bod zakouření.


Zda je olej vhodný na smažení , závisí především na jeho tepelné stabilitě. Existuje takzvaný bod zakouření, což je teplota , kdy se tuk začne rozkládat a přepalovat.

Smažíte-li na vyšší teplotě , vzniknou škodlivé látky nevhodné ke konzumaci. Bod zakouření se nedá stanovit úplně . Překročení této magické teploty poznáte podle typického pachu a pak také podle trochy mírně namodralého kouře, který se z pánve v tomto případě vine. Bohužel, ne každý olej, o kterém výrobce tvrdí, že je „vhodný na smažení “, se k tomu skutečně hodí.


Restování je opékání (suché smažení ) masa či zeleniny na pánvi s minimálním množstvím tuku. Smažení je tepelná úprava, kde se maso nebo zelenina smaží v rozpáleném tuku za všech stran při opravdu vysoké teplotě. Klíčové je to, že teplo přichází odspodu a surovina se nekoupe v oleji. Na plynu dosahuje teplota plamenů kolem 3°C, litinové plotýnky mohou mít až 4°C, u sklokeramických varných desek je to asi 4°C, maximum je v krajních případech až 6°C, vysvětluje Jaromír Šiška, odborník na domácí spotřebiče z firmy AEG Electrolux. Výjimku představují indukční varné . Má ořechovou chuť a má unikátní vlastnost –, neabsorbuje chutě jiných potravin, které na něm připravujete.


Tak mi teda řekni, na kterém tuku mám smažit řízky! Na první dojem úplně jednoduchá otázka. Jenže správně usmažit třeba onen řízek, to je vlastně trochu umění. Vybrat vhodný druh tuk, teplotu a dobu smažení … A když se o oleje začnete trochu zajímat, zjistíte, že jsou některé rafinované, jiné panenské a . Mělké smažení je vhodné pro přípravu masa v těstíčku nebo strouhance.


Na pánev se nalije olej do hloubky asi cm. Při mělkém smažení nepřeplňujte pánev, sníží se tím teplota tepelného opracování a strouhanka nebo těstíčko nasákne olej. Mezi přidáváním masa je nutné nechat olej znovu zahřát. Jsou lepší koblihy kulaté, nebo plošší? Pokud jde o smažení , výhodnější je plošší tvar.


Pokud by vám vytvarované koblihy šly při kynutí moc . Oleje s vysokou teplotou rozkladu, jako je např. Správná teplota smažení. Pánev z nerezové oceli bez oleje zahřejte na střední stupeň teploty. Vyčkejte tři až čtyři minuty a pak proveďte zkoušku kapkami vody.


Prsty prostě na pánev cvrnkněte trochu studené vody – pokud voda tancuje dokola v kapkách tvaru perliček, má pánev správnou teplotu. V souvislosti s doporučením nahradit živočišné tuky rostlinnými, se také začaly používat jinak zdravé rostlinné oleje i při tepelných úpravách pokrmů ( smažení , fritování). Zejména některé druhy rostlinných olejů však nejsou tepelně stálé a vlivem vysokých teplot se část mění na nebezpečné trans tuky.


U fritování tam se lépe ohlídá ta teplota , která se špatně hlídá u smažení , ale na druhou stranu u toho fritování často dochází k opakovanému použití toho oleje, a proto slunečnicový olej také není vhodný.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.