Wednesday 17 April 2019

Zásah do nosné zdi

Já myslím že nemusíte na sebe být tak tvrdý, protože on asi i ten stavitel by jen tak do nějakého zásahu nešel. I když chápu Vaši obavu, tak dokud se neobjeví praskliny, tak je asi všechno OK. Správné posouzení bytelnosti zdi a kolik toho snese, by asi dokázal zodpovědět správně buď zodpovědný stavař, . Vybourání otvoru pro dveře velikosti 200x180cm. Obecné diskuse › Stavební úpravy Кеш Схожі Перекласти цю сторінку груд.


Dobry den, chtela bych rekonstruovat svoji bytovou jednotku se zasahem do nosnych zdi.

Projekt mam vypracovany, razitko od statika take. Problem je, ze sousedi nesouhlasi – dum staveli v 70. Někdy jeden zásah může přímo ohrozit celou stavbu.


Profesor Alois Materna, odborník na statiku, zaznamenal přípa kdy majitelka bytu inspirovaná nějakým designovým časopisem nechala do nosné zdi ve svém panelovém bytě vybourat kruhový otvor v průměru asi dva metry. Nad ní přitom byla ještě . V rámci rekonstrukce se mladý pár nebrání myšlence zásahu do nosných zdí , pokud to přinese rozumné řešení jejich požadavků, to samozřejmě musí vždy schválit statik. Ještě, než se pustíte do přestavby, je potřeba zjistit aktuální stav. Pokud hodláte zasahovat do nosných zdí v panelových domech, budete potřebovat kromě vyjádření statika i stavební povolení, souhlas družstva a minimálně ¾.

Takový zásah je vždy rizikový a je potřeba vždy spolupracovat se statikem. Vlastník jedné bytové jednotky v našem domě připravuje stavební úpravy, kterými zasahuje do nosných zdí domu. V daném případě potřebuje k těmto úpravám stavební povolení, vč. Do jaké míry potřebuje souhlas ostatních majitelů jednotek v domě? Všech majitelů bytů, nebo jen . Jinými slovy, ne každý otvor v nosné stěně je zásahem do její nosné konstrukce.


Jakýkoliv zásah do nosné zdi u stavby kina vyžaduje stavební povolení. Vůbec nejde o to, zda bych to dokázal posoudit já. Jako soukromá osoba určitě ano, ale . Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu záležitost. V souhrnu řečeno, stavební úprava se zásahem do nosné zdi vyžaduje stavební povolení místně příslušného stavebního úřadu.


Vzhledem k tomu, že nosná zeď v bytovém domě je téměř ve všech případech společnou částí domu, tedy patří všem spoluvlastníkům, k žádosti o stavební povolení je nutné . Takové kopnutí do zdi se nemusí vyplatit. Především u starších bytů by měl rozsáhlejší rekonstrukci předcházet stavební průzkum. Odborník by se měl podívat, jaké konstrukce a stavební materiál byly použity a co budou stavební úpravy vyžadovat.


Ale nejlépe zavolat na příslušný stavební úřad a poptat se. Zásahy do konstrukcí musí jednoznačně posoudit statik.

Možná, že budou benevolentnější a nebudou vás tím prudit, ale vzhledem k tomu, . Ve vícepatrovém sídlištním paneláku považuju jakýkoli zásah do nosné konstrukce za nebezpečný - a vůbec mne nezajímá, zda mi k tomu někdo ukáže projekt a potvrzení statika. Razítka a podobné věci se dají snadno zneužít, krom toho bohužel v dnešní době nevěřím neúplatnosti architektů, statiků a podobných. KAIT varuje, že často dochází k neodborným zásahům do nosných stěn, ke ztrátám odolnosti či stability stěn . Jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu (např. při zásahu do nosných zdí nebo rozvodů), postačí souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků . Asi by to chtělo, než to budete bourat, dostat tam překla takže ve zdi uděláte nad plánovanými dveřmi takový výklenek z jedné strany hluboký do půlky zdi nebo o něco míň, který bude. Chystám se probourat vchod šířky metr v nosné cihlové zdi tloušťy cm.


Zdravím všechny, Máme v plánu rekonstrukci bytu a uvažujeme posunutí dveří v obyvaku kvůli posunutí a zvětšení koupelny. Stěna v obyvaku je pravděpodobně nosná , takže bychom na to měli mít stavební povolení. Mate někdo s timto zkušenosti? Jak dlouho trva, než stavební povolení vydaji? Všeobecně se má za to, že nezasahujeme-li do nosných prvků konstrukce bytového domu, není třeba vyřizovat stavební povolení.


A právě z toho plyne otázka, kdy dochází k zásahu do nosné konstrukce či statiky domu. Abychom tedy předešli střetu názorů, vyžadujeme vypracování projektové dokumentace s posouzením . Do této skupiny patří takové úpravy, které zasahují do nosné konstrukce budovy, mění zatížení a nebo dochází ke změně účelu využití. K podání žádosti o stavební povolení je nutná projektová dokumentace vypracovaná autorizovanou osobou. Stavební povolení ani ohlášení nevyžaduje rekonstrukce spočívající ve stavebních pracích, jimiž se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby a nemění se vzhled ani způsob užívání stavby.


Důležité je, aby nedošlo k zásahu do nosných konstrukcí. Na zásah do nosné zdi se nevztahuje v žádném případě ohlášení na stavební úřad. Na tuto činnost je vždy třeba podat žádost o stavební povolení na příslušný stavební úřad s danými posudky a dokumenty, které Ti určitě sdělí na úřadě a poté Ti buď povolení udělí nebo ne. A pokud plánuješ to udělat na černo tak se .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.