Monday 11 February 2019

Lékárnička na pracovišti 2017

Každé pracoviště by mělo být dle zákona vybaveno lékárničkou, to ví každý zaměstnavatel. Co všechno však musí taková lékárnička na pracovišti obsahovat ? Základní všeobecně platné právní ustanovení pro počet lékárniček na pracovišti a jejich obsah není v žádném právním ani technickém předpise uvedeno. Ten může samozřejmě během daného procesu navrhnout i jiná řešení či jiné pomůcky, a proto je vhodné s ním navrženou výbavu lékárničky na pracovišti zkonzultovat již po skončení auditu BOZP.


LÉKÁRNIČKA NA PRACOVIŠTI. Počet lékárniček první pomoci a jejich obsah zatím nemáme žádným obecně závazným právním předpisem stanoven. Dle ustanovení § 1odst. Bezpečnost a hygiena práce. Cílem článku je uvést hlavní právní požadavky a zásady správné praxe pro používání lékárniček na pracovištích, dále poukázat na činnosti související s lékárničkami, včetně úskalí, která používání lékárniček ovlivňují.


Podle zákona musí každý zaměstnavatel připravit na pracovišti bezpečné prostředí a součástí tohoto nařízení je i zajištění dobře dostupné lékárničky. K povinnostem zaměstnavatele patří zajištění bezpečnosti práce a ochrany zdraví zaměstnanců. Zákon, který by jasně definoval obsah firemní lékárničky, neexistuje, protože každé pracoviště má specifická rizika úrazu.


Na druhou stranu však existuje množství norem a předpisů, které definují obsah . Samozřejmě že čím nebezpečnější provoz, tím více je taková lékárnička na pracovišti potřeba. V současné době jsou i tyto produkty vyráběny v celé řadě výrobků, což platí i pro . Budeme se jim tedy věnovat v tomto článku. Z uvedeného výčtu předpisů vyplývá, že je povinností zaměstnavatelů zajistit na pracovišti dostatečný počet lékárniček, jejich obsah by se měl . Vzhľadom na rizikovosť niektorých z nich, vyplýva pre zamestnávateľa zo zákona povinnosť vytvárať zamestnancovi také pracovné podmienky, ktoré mu . Obsah lékárničky první pomoci totiž musí odpovídat rizikům, která se vyskytují na pracovišti a rizikům, s kterými přichází zaměstnanci do styku. Je sice pravdou, že lékárnička první pomoci pro zotavovací akce dětí musí obsahovat přípravky proti teplotě a bolestem (antipyretika, analgetika), tablety proti . V tomto článku se budeme věnovat současným zákonům a předpisům, které stanovují, jaký obsah má ve skutečnosti lékárnička mít, a kolik jich vlastně má na pracovišti být.


Povinností každého zaměstnavatele je zajistit na pracovišti dostatečný počet lékárniček, přičemž jejich obsah je pokaždé trochu . Zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci upravuje veľmi všeobecne povinnosť zamestnávateľov pokiaľ ide o vybavenie pracoviska lekárničkami, keď hovorí, že zamestnávateľ je po zohľadnení veľkosti organizácie, charakteru práce , nebezpečenstiev a veľkosti rizika povinný vybaviť pracoviská . Je stanoven pouze pro autolékárničky, motolékárničky, lékárničky na střelnici, lékárničky pro zotavovací akce pro děti a školy v přírodě. Kde lékárničky na pracovišti umístit? Toto místo nebo přímo lékárnička , musí být zřetelně označeno příslušnou bezpečnostní tabulkou, viz obrázek níže. Není možno použít tabulku . Na pracovišti by neměla chybět lékárnička , nicméně její obsah nedefinuje žádné všeobecně platné právní ustanovení ani technický předpis pro bezpečnost práce.


Přesto je na vás, abyste posoudili, zda lékárnička opravdu obsahuje vše potřebné. Vybavení lékárničky je přizpůsobeno úrazům, ke kterým na pracovišti v kuchyni nejčastěji dochází. Každý zaměstanavatel má povinnost zajistit vhodné vybavení lékárničky, pro případ poskytování první pomoci odpovídající vybavení a rozmístění lékárniček na pracovišti.


V některých podnicích může mít lékárnička podobu přenosné tašky či kufru. Minimální doporučené vybavení lékárničky na pracovišti. Anna Šplíchalová, Zdroj: Verlag Dashöfer.


Obecně platí, že lékárnička na pracovišti musí být:. V současnosti se preferuje, aby lékárnička na pracovišti neobsahovala žádné léky, s výjimkou několika málo provozů, kde je podání léků důvodné a schválené poskytovatelem PLS. Lékárnička kovová, Traiva, K3II.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.