Monday 17 December 2018

Stavba domu v zahradkarske kolonii

Je možné přestavět v zahrádkářské kolonii domek na obytný dům a bydlet zde celý rok? Každá stavba smí být využívána jenom k povoleným účelům. Stávající zahradní chata se nachcází podle územního plánu v zahrádkářské kolonii , která je zastavěna zahraními chatami, ne větší jak m2. To je fakt, bylo by dobré zjistit, jak vlastně byla stávající stavba povolena (možná územním rozhodnutím?) a jestli dotyčné rozhodnutí neobsahovalo nějaké podmínky, co do. Zahrádkářské kolonie bývají vedeny v územním plánu jako oblast určená pro zástavbu rodinnými domy, lidé jejich výstavbou nečiní nic v rozporu s územním plánem.


Předpokládá se však, že toto území bude . Vlastni domek je nasim snem uz nekolik let. Na koupi pozemku zatim nemame, proto uvazujeme o moznosti postavit maly domek v zahradk. Nepřipadalo v úvahu, aby dům vypadal jako klasický katalogový projekt umístěný v zahrádkářské kolonii. Fragnerovou Orvilou v Nespekách.


Tomu se přizpůsobila i celá koncepce domu , do něhož se tak vstupuje prvním patrem. Jak si mohli v zahrádkářské kolonii postavit takovou haciendu ( pěknou!), když se v nich smí stavět pouze zahrádkářské chatky pro přechodný úkryt před deštěm, jinak to. Z venku stavba působí uceleně a hezky zapadá do terénu.


Michaele Říhové učarovalo prostředí zahrádkářské kolonie Leptáč u Prachatic. Protože už tam stojí trvale obývané stavby, netušila, že bude mít problém s vyřízením stavebního povolení. Později jí doporučili, aby přece jen zůstala u . V zahrádkářské kolonii , patnáct kilometrů od Bratislavy. Neni to daleko od metra, tak jsem premyslel, ze bych si tam zridil domecek. Predstavenstvo tvrdi, ze stavba nesmi presahovat 16m ale oni sami maji chaty o dost vetsi.


Rad bych se zeptal, kdo resi otazky stavebnictvi v ZK? A je-li mozne dostat nejakou vyjimku pro stavbu . Tuzemské zahrádkářské kolonie se stále častěji mění v místo pro celoroční obývání, a s tím rostou i nároky na podmínky bydlení. Nejedná se o jediný stavební zásah v kolonii , jiná chata – s vnější podobou standardního rodinného domu – vyměnila na zahradě saláty a ředkvičky za bazén a kanadský . Je-li ohlášení v souladu s požadavky stavebního úřadu, vydá úřad do dnů souhlas k provedení ohlášeného stavebního záměru (dle § 10 odst. 1)….


Nějakou dokumentaci ke zdařilé stavbě potřebovat budete, můžete proto využít naše publikace Jak postavit malý dům, nebo Stavba domu svépomocí, . Dům v zahrádkářské kolonii. Rodinný dům Hodonín je postaven na protáhlé rovinaté parcele, která ještě do nedávna byla součástí zahrádkářské kolonie. Tvar domu odpovídá jednak charakteristice pozemku, ale i požadavku investora na pasivní dům. Jelikoz bydlim s rodinou v bytovce a malem byte, rozhodl jsem si svepomoci postavit zahradni dum s moznosti celorocniho obyvani. Dle platneho stavebniho zakona jsem se dozvedel ze takovy domek muze mit . Parkování motorového vozidla v blízkosti stavby nebo na sousedícím pozemku vedle stavby není možné.


Stavba zahrádkářské chaty je situována v zahrádkářské kolonii , která leží v těsné blízkosti . Bydlím v zahrádkářské kolonii mimo obec. Kolonie nese název podle obce. Je zde pětašedesát pozemků, z toho padesát pět chat k rekreaci. Většina zahrádkářů tady má chaty a rádi by ze zahrádkářské kolonie vytvořili chatovou osadu.


Jaké kroky je potřeba učinit? Rekonstrukce nekvalitních, mnohdy svépomocí budovaných objektů, jsou ekonomicky nevýhodné a řešením je jedině demolice a stavba nového rodinného domu , byť třeba opět jen na víkendovou rekreaci. Chaty totiž nespadají do snížené sazby DPH a nelze na ně tak čerpat nejrůznější výhody a dotace . Zahradní domky jsou ve smlouvě uváděny pod pojmem vedlejší stavba , nebo rekreační stavba.


Jako vedlejší stavba je veden objekt, který stojí na pozemku vašeho rodinného domu. Naopak rekreační stavbou je chápána stavba , která je například v zahrádkářské kolonii. Moje představa je dřevěná konstrukce s tepelnou výplní, to znamená lehká stavba.


V plánu na stavbu nového domu mají tuto stavbu uvedenou jako ZD. A nestačí ani ústní či jakákoli jiná dohoda se sousedem, že stavba bude blíže, než inkriminované metry. Naprosto stejnou chatku či kůlnu, kterou si postavíte na zahradě u domu , již nelze postavit například v zahrádkářské kolonii , byť budou stavby úplně totožné. To již budete muset zajít .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.