Tuesday 20 November 2018

Maximální tepová frekvence při sportu

E) Pravidla správného zatěžování, Jaké zásady je nutné při cvičení dodržet ? Jako jediná přesně vypovídá o zatížení organismu nejen během sportovní aktivity. Maximální tepová frekvence - HRmax (MaxTF) - Její hodnota odpovídá maximální intenzitě, kterou je organismus jedince schopen při zátěži dosáhnout a . Víte, že při různých druzích sportu dosahujeme různé maximální tepové frekvence ? Jiné maximální tepové frekvence dosáhneme při běhu, nižší hodnoty dosáhneme při aerobiku a podobných druzích cvičení, o trochu nižší pravděpodobně při jízdě na kole, jiné při plavání či chůzi. K žádnému spalování tuků pak nedochází. Naopak příliš nízká tepová frekvence představuje neefektivní cvičení, kde se v našem těle prakticky nic neděje. Tepová frekvence je jedním z nejdůležitějších ukazatelů při pohybové aktivitě.


Existuje několik metod na výpočet optimální tepové . Je jí návštěva specializovaného centra, zpravidla sportovní laboratoře, kde vám na běžeckém pásu naprosto přesně změří nejen maximální tepovou frekvenci, ale. Do anaerobního pásma vstoupíme při překročení hranice cca hodnoty TF max a jeho strop označuje právě maximální tepová frekvence. Snaha rychle se dostat do kondice má svá úskalí.


Přinášíme přehled nejčastějších chyb, které lidé dělají při sportu : cvičí jen jednou týdně a po tenise jdou na pivo. Velká výhoda je, že si můžeme změřit tepovou frekvenci velmi jednoduše. Jak v klidu, tak při maximálním zatížení.


Dříve si museli lidé počítat tep jen „ručně“. Vzali si hodinky a sekund . Kalkulačka tepové frekvence. S naší kalkulačkou tepové frekvence můžete zjistit, při jaké tepové frekvenci spalujete tuky a při které už cukry.


Pokud výsledky využijete při cvičení, budete hubnout efektivněji a snadněji! Aby byl výpočet co nejpřesnější, musíte znát hodnotu svého klidového tepu. Ten je ideální měřit chvíli po . Krajními hodnotami tepové frekvence jsou klidová a maximální tepová frekvence. Důležitý je rovněž bod zlomu,. Vše, co potřebujete vědět o zdraví a sportu.


Naučte se změřit si tu svoji při zátěži a získejte tak nový rozměr své běžecké přípravy. Jak si měřit tep a proč, kdy zpomalit, zrychlit a kdy si můžeme být jistí, že naše tělo spaluje tuky? U dospělého člověka je normální hodnota – tepů za minutu, avšak u špičkových atletů klesne i pod bpm. Neobvykle vysoká hodnota může být známkou vysílení nebo nemoci. Obecná teorie říká, 22 u žen 23 mínus věk, dá výsledný údaj o vaší maximální tepové frekvenci.


K vypočteným 1připočtete RTF a dostanete TF max , na níž by se měl odvíjet trénink muže starého let – například při regeneračním běhu, nebo meziklus (MK) v intervalových úsecích. Při jaké tepové frekvenci je tedy pro mě dobré běhat? Karvonena – muži (2– věk – TF klid) x , pohybujte se v případě, že chcete hubnout na tepových frekvencích – TF max. Do juniorských let jsem se věnoval výkonnostnímu sportu , momentálně jen rekreačnímu. Při různém druhu sportu dosahujeme různé maximální tepové frekvence – MTF.


Nejnižší tepové frekvence z pětice „svatých“ aerobních sportů - chůze, běh, jízda na kolem, běh na lyžích a plavání – dosahujeme právě při plavání. Ke spalování tuků naopak dochází při optimální tepové frekvenci , která činí až maximální tepové frekvence. Optimální tepovou frekvenci poznáte podle toho, jak moc jste zadýchaní (viz. výše) ale lepší jsou sportovní hodinky tzv. Klidový tep se u většiny lidí pohybuje mezi a 80.


Maximální hodnoty tepové frekvence jsou stanoveny přibližně na 1až 2tepů za minutu. Je to hodnota individuální a více než tréninkem je ovlivněna věkem. Při běhu v anaerobním pásmu jdou tuky stranou a spaluje se především nejrychlejší zdroj energie - cukr. Zároveň však dochází k zanášení těla zplodinami, jako je například kyselina . Stále ohrané téma, chápu to. Nějak jsem to ale z předchozích článků nepochopil.


V běhu jsem dosáhl ve finiši TF 2tepů. Prostě Polar mi stanovil moji max. Ikdyž se „šmludlím“ při pomalém běhu co noha nohu šine, tak se nedostávám níže než někde kolem 135TF, při trošku normálnějším .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.