Friday 17 August 2018

Levandule listy použití

L evandule jedna z nejoblíbenějších bylinek, která si zaslouží přízeň, je prostě úžasná a může se pochlubit vícespektrálním použitím. Zabrousíme do Francie, kde se. Listy levandule se trhají od jara do podzimu, užití je potom jako koření a to buď čerstvé či sušené.


Květenství, ale i celé stonky s květy se . Sezóna levandule : Jak vyrobit džem, krém i parfém.

Rozšiřte svou zahradu o modrofialové květy a stříbřitě šedé listy. Sice pochází z oblasti se středomořským klimatem, ale dařit se jí bude i u. Nechte 7-dní louhovat. Přeceďte do flakonku od voňavky a můžete používat. Věděli jste, že silně aromatické nejsou pouze květy, ale také listy této byliny? V současnosti se levandule používá v řadě oblastí.


Doporučujeme používat pouze ta, která jsou určena speciálně na bylinky ( obzvlášť pokud chcete levanduli využívat jako léčivku).

Listy můžeme sbírat od jara do podzimu, čerstvé i sušené se v domácích podmínkách používají hlavně jako koření. Pro léčitelství má největší význam uklidňující účinek levandule , a to jak při vnitřním, tak vnějším použití. Léčivé účinky levandule při vnitřním užití. Sušené květy se už tradičně používají pro přípravu čaje, který . Pochází ze Středomoří, má šedozelené listy a modré nebo modro-fialovým květy. K zevnímu použití se doporučuje používat levandulový olej ředěný v poměru 1:s vodou, nebo polévkovou lžíci drogy zalitou půl litrem vroucí vody.


Květy i listy se používají při vaření a jsou chuťově a vůní blízkými příbuznými máty, rozmarýnu a tymiánu. Ze Středomoří k nám dovezené byliny mají jistý nádech zvláštnosti již proto, že u nás ve volné přírodě nerostou. Patří mezi ně i levandule lékařská, která tuto odlišnost ještě zdůrazňuje svým . Tinktura obsahující silice levandule při vnějším použití prokrvuje pokožku, proto je vhodná na revmatismus, dnu nebo špatně se hojící rány, popáleniny a záněty. Sušené kvety levandule môžete tiež pridať do dózy s trstinovým cukrom a takýto cukor potom používať do koláčov.


Iný spôsob levanduľového kúpeľa je, že si sušené kvety levandule dáte do pláteného vrecúška a ponoríte do vane s vodou počas kúpeľa. Je ale i léčivkou a zajímavým kořením. Má silně aromatickou a nahořklou chuť. Květy lze použít do pečiva, marmelá dezertů, nápojů nebo třeba i do zmrzliny a .

Nejčastěji ji pěstovali. Levandulový čaj funguje jako lék při. Stonky má levandule dřevnatější, listy přisedlé. Z lékařského hlediska se levandule používá ke zmírnění popálenin, nachlazení, bolesti hlavy nebo na špatné spaní.


Modrofialový kvet levandule má skutočne široké využitie. Vrecúško s kvetmi po použití vysušte, a použite znova dva až tri razy, kým kvety vymeníte za nové. Mimo silic je levandule významným zdrojem tříslovin (– ) a pryskyřičných látek. V průměru dorůstá až do . Sbírat lze pouze květy s krátkým stonkem, případně i stonek s lístky. Stonky nikdy neodstřihávejte celé, nesmíte zasáhnout dřevěnou část keříku, rostlina by tím velmi trpěla.


Stonky lze odštípnout rukou, lepší je použít ostré zahradnické nůžky. Sběr levandule musí probíhat za slunného dne, protože květy mají největší sílu a. Květ se sklízí těsně před rozvinutím, listy je možné sklízet po celou sezonu. Je používána v aromaterapii nebo prevenci výskytů molů v našich šatnících. Používá se také v kosmetickém průmyslu a při vaření. Rostlina nemá ráda přemokření, vyžaduje dostatek slunce a místa.


Jestliže ji vysadíme vedle růží, . Až půl metru vysoká levandule lékařská (Lavandulla angustifolia) má svůj původ ve Středozemí. Provence, kde nalezneme rozsáhlé plantáže této nádherně vonící uklidňující rostlinky. I když se může zdát, že sušené květy levandule patří jen do šatní skříně, má . Sklízí se buď květ, celá kvetoucí nať anebo také samostatně trhané listy.


Z výhonků, které jsou vykvetlé a sklizené, se následně lisuje vonný olej. Stříhání levandule , respektive jejího květu, by se mělo provádět těsně před rozvinutím samotného květu.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.