Thursday 25 January 2018

Pelikán bílý

Je částečně tažný, na zimu odlétá do severozápadní Afriky, odkud se začíná navracet již na přelomu února a března. Najdeme ho v severovýchodní Africe, kam přilétá hnízdit a zimovat. Nejčastěji ho najdeme u alkalických a sladkovodních jezer. Je to velký pták a na první pohled zaujme jeho obrovský zobák s roztažitelným koženým vakem. Pelikáni patří k největším létajícím ptákům.


Charakteristickým znakem je mohutný zobák (dlouhý asi cm) s extrémně roztažitelným vakem pod spodní čelistí.

Dospělý pták za den spořádá dva kg ryb, které polyká živé. Při rybolovu utvoří na hladině půlkruh a společně rychle plavou k břehu. Mladí ptáci jsou zbarveni šedě až hnědě. Pelecanus onocrotalus - pelikán bílý.


Použitá fototechnika: Canon EOS 1D Mark III. Klíčová slova: pelikan bily , pelecanus onocrotalus, ptaci. Pokud mě chcete trošku podpořit, sdílejte prosím fotografii na některé ze sociálních sítí, děkuji ! Průměrná velikost ptáka je 1až 1centimetrů. Rozpětí křídel je ještě větší a může dosáhnout délky tří metrů u samců, samice jsou menší s rozpětím .

Setkání s těmito impozantními ptáky zanechá v člověku ojedinělý pocit na celý život. Velmi půvabná je péče pelikánů o. Výskyt: jihovýchodní Evropa, Afrika a Asie. Potrava: Živí se výhradně rybami, uloví jedince o hmotnosti až kg. Mohutný zobák i extrémně roztažitelný vak pod spodní čelistí jsou jasnou adaptací na chytání ryb. Vak je velmi objemný, vejde se do něj až 1l . Zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN.


Severské populace se na zimu přesouvají do Afriky, Indie a Vietnamu. Obývají bažiny a rákosové porosty u ústí řek, vyhovuje jim smíšená slaná a . White pelican - Rosa Pelikan. Velký hrdelní vak také používají k nabírání dešťové vody pro pití a . Má mohutné tělo s krátkými končetinami, všechny prsty na nohou spojené plovací blánou, krátký ocas, silný zobák a charakteristický hrdelní vak.


Je skoro celý bílý, jen konce letek . Jeste jednou diky za komenty, tady je mate bez plamenaku. Jenom na pelikanech toho mam nafocenyho tolik , ze kdybych je mel vsechny upravovat v PS tak mam co delat do pristich Vanoc :) Ten digital je hrozny mor, driv kdyz jsem fotil na kinofilm tak jsem si moc dobre rozmyslel co budu fotit. Ted clovek zmackne spoust a . Informace o české přírodě.


Zajímave obrázky, fotografie a zvuky ( hlasy zvířat) z přírody. Encyklopedie ptáků, savců, plazů a rostlin.

Polotekutou směs malí pelikáni vybírají rodičům z volete. Všichni pelikáni dovedou výborně létat, a tak je lze zastihnout i dost daleko od vody. V pražské zoo chováme tři druhy pelikánů.


PELIKÁN BÍLÝ : Hnízdí u sladkých vod v Eurasii a Africe. Dosahuje hmotnosti až kg a rozpětí křídel se pohybuje v rozmezí 3– m.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.