Tuesday 30 January 2018

Měrná tepelná kapacita vody tabulky

Měrná tepelná kapacita , Měrná tepelná vodivost, Měrná teplotní vodivost, Dynamic-ká vizkozita, Kinema-tická vizkozita, Prandt-lovo číslo. Hustoty kvapalných látok. Merné (hmotnostné) tepelné kapacity látok . Urči měrnou tepelnou kapacitu vody. Odhadni a poté spočti do jaké výšky by bylo.


Měrnou tepelnou kapacitu jednotlivých látek lze najít v tabulkách.

Voda má měrnou tepelnou . Proto v tabulkách MFChT najdeme hodnoty udané při jediné teplotě. U plynů a par je situace složitější. Podle toho rozeznáváme měrnou tepelnou kapacitu cp za stálého tlaku a měrnou tepelnou . E- tabulky , Zavři okno. Tepelná kapacita kapalin.


Anotace: Materiál je určen jako pomůcka k výkladu tepelné kapacity. Tabulka s měrnou tepelnou kapacitou.

Je potřeba PC s projektorem a možností pouštět videa (.avi). Případně jsou potřeba nafukovací balónky, zapalovač a voda pro dvojici žáků. Klíčová slova: tepelná kapacita, měrná tepelná kapacita.


Technicky méně náročná je metoda využívající ohřívání vody elektrickým proudem. Vodu o známé hmotnosti . Písemná práce na prověření dovednosti určit pomocí tabulek měrnou tepelnou kapacitu , opakování, samostatná práce, pracovní list, procvičování, domácí úkol apod. Vstupní předpoklady: Žák chápe energii pohybujících se částic látek a zná kalorimetrickou rovnici a pojmy vnitřní energie, teplo, měrná tepelná kapacita , teplota a jednotky těchto veličin. Očekávané výstupy: Žák rozumí mechanismu šíření tepla vedením v pevných látkách, umí ho kvalitativně vysvětlit s ohledem na rozdělení. Součinitel teplotní délkové roztažnosti měrná tepelná kapacita.


Přijme-li těleso teplo Q tepelnou výměnou, vzroste jeho vnitřní energie o hodnotu a zvýší se teplota tělesa o (nenastane-li změna skupenství látky). Hodnoty zaokrouhlete na dvě platná místa. Z tohoto vztahu pro teplo . Doplň měrné tepelné kapacity látek v. Výsledná písmena pak zapiš do tabulky.


Určete hmotnost kalorimetru. Najděte v tabulkách hodnotu měrné tepelné kapacity oceli a vypočítejte tepelnou kapacitu kalorimetru. Kovové těleso nechte volně položené v místnosti a změřte teplotu vzduchu.

Odměřené množství vody uveďte do varu, přelijte ji do kalorimetru a . Normální atmosférický tlak. Skupenské teplo varu vody. Je-li kalorimetr dobře izolován od okolí, a jeho stěny mají zanedbatelně malou tepelnou kapacitu , přemění se veškerá elektrická energie, dodaná do kalorimetru , na vnitřní energii měřené látky,.


Jako příklad jsou v tabulce 8-uvedena celková vnitřní i vnější měrná skupenská tepla vypařování vody při různých teplotách. Pokud uvažuje uzavřenou soustavu, teplo odevzdané daným množstvím vody se rovná teplu, které přijal ocelový váleček ohřátím na koncovou teplotu. Z vypočítaného tepla tak lze dopočítat měrnou tepelnou kapacitu oceli.


Uvedete naměřené hodnoty, nejlépe ve formě tabulky. Výpočet pomocí rovnice pro . Vypočítej měrnou tepelnou kapacitu cínového panáčka, který se při ohřátí t = ° C, spotřebuje kJ, jeho hmotnost je kg. IS07Fměrná tepelná kapacita. M C 9Brn CA1_tepeln CA1_kapacita cínový panáček:.


Do kádinky odměříme vhodné množství (mv) horké vody. Rychle přemístíme těleso do horké vody. Změříme teplotu soustavy horká voda – těleso, zapíšeme jako t. Vypočítáme měrnou tepelnou kapacitu tělesa, porovnáme s hodnotou z MFCh tabulek.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.