Friday 29 December 2017

Levandule v kuchyni

Rostlinka nesnese přemokřenou půdu. V Provence se pěstuje v půdě, která je hodně kamenitá a vzdušná. V našich podmínkách je třeba zeminu smíchat s pískem.


Kvete od začátku července. V kuchyni sa používa ako súčasť korenia a robia z nej aj med. Lístky sa používajú čerstvé aj sušené používajú v malom množstve do rybacích a zeleninových jedál, predovšetkým .

Перейти до Využití v kuchyni - Kandované květy levandule můžeme přidat do marmelád i tvarohové bábovky nebo jako ozdobu. Sušená levandule patří do zklidňujícího čaje a patří také do provensálského koření spolu s majoránkou, tymiánem a kořením oregano. Touto směsí posypte pečenou zeleninu a pokapejte . Pěstování levandule není věda.


Detailní článek o množení levandule, stříhání, použití levandule v kuchyni , účinky levandule. Dozvíte se v následujících. Jak ji použít v kuchyni ? Již v minulém článku jsme se zmínili, že za 1. Protizánětlivé účinky můžeme ocenit i dnes .

Stejně univerzální je její místo v kuchyni. Kamarádí se s každým jídlem. Levandule je univerzální symbol léta. Nejčastěji ji pěstovali mniši a postupem času se dostala do Evropy.


Stačí natrhat její květy, opláchnout je a prsty oddělit od stonku. A pak už vám nic nebrání v přípravě dnešních voňavých sladkostí! Na bábovku potřebujete:2g másla, 2g polotučného tvarohu, 1g cukru . Sáčky najdou své uplatnění v šatních skříních jako prostředek odpuzující moly šatní. Je totiž součástí provensálské směsi koření.


Dochucujeme s ním nejen masité, . Nekonečná fialová pole s opojnou vůní levandule? Přineste si kousek tohoto nádherného romantického koutu světa domů se sadou Lavender od značky BANQUET. Vybrat si můžete z řady krásných . Samotné listy levandule můžeme přidávat ke skopové pečeni, dušenému masu, rybám a rybím polévkám, salátům a zelenině. V malých dávkách se také levandule přidává do . Bývá součástí věnečků nebo jiných sušených květin. Ukládá se do pytlíčků k provonění prádla nebo skříní, kde odpuzuje moly.


Nálev z květu levandule se přidává do koupele – již v antickém Římě ji přidávali do koupele (latinské lavare znamená mýt, umývat se). Sušené stonky se používaly jako kadidlo.

Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy). Hlavní ingrediencí přidávanou do solí, medů, marmelá hořčic nebo sirupů je levandule. Vůni levandule si umíme představit, ale její chuť? Francouzký výrobce Plantes et .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.