Monday 3 July 2017

Nejznámější latinské citáty

Кеш Перекласти цю сторінку moudrých latinských citátů s českým překladem. Ať už hledáte citát k zamyšlení nebo inspiraci pro své další tetování, ze třiceti vybraných výroků římských, řeckých a italských filozofů si jistě vyberete. Přinášíme přehled nejznámějších latinských názvů, citátů a přísloví. Citron vítězí nad nemocí“). Pretiosa quam sit sanitas morbus docet“.


Nemoc učí, jak cenné je zdraví“). Perfer et obdura, dolor hic tibi proderit olim“. Snes to a vytrvej, ta bolest ti prospěje jednou“). Non hic curatur qui curat“.


Jeden ze známých latinských citátů praví, že co je řečeno latinsky , vypadá vznešeně, neboli Quidquid latine dictum sit, altum videtur. Přestože latinsky neumím a ani bych se tento jazyk učit nechtěl, zní mi latina moc hezky a hlavně starobyle a někdy různými citáty z ní doplňuji třeba popisky k fotografiím. Stačí otevřít a budeš v obraze. Citáty , motta a výroky - Citát.


Pro tento účel jsme zvolili platformu Media, která je snadno rozšiřovatelná a existuje pro ni mnoho rozšíření. Pokud máte zájem přidat nový latinský citát, . Obrázky s citáty - Latinské citáty. Author images David Marák.


Abyste mohli přidávat komentáře, přihlašte se nebo se zaregistrujte. Před časem jsem se tak trochu začala zajímat o latinské citáty , ale bohužel na internetu je jich pomálu a když už jsou to ty nejznámější. Latina měla na evropskou kulturu hluboký a dlouho trvající vliv. Od římské antiky přes křesťanství a humanismus až do 18.


Dodnes se v některých oborech pracuje s latinskými názvy, užívají se různé obraty a ve starší literatuře se najde množství latinských citátů. A posteriori - Z pozdějšího poznání. A priori - Z předchozího zjištění.


Ab Iove principium - Od Jova počátek. Přinášíme několik nápisů, výroků v latině, které jsou vynikajícím motivem pro osobní a osobité tetování. Acta non verba - Činy, ne slova.


Ad omnia paratus - Na všechno připraven. Alea iacta est - Kostky jsou vrženy. Amor patriae - Láska k vlasti. Ty nejznámější Latinské citáty.


A nihilo nihil - Z ničeho nic není, z ničeho nic nevznikne. Na smrt jdoucí tě zdraví! In nomine Patris et Filii et Spiritus sancti. Ve jménu otce i syna i ducha svatého.


Nejznámější je tento verš Horatiův, ale existuje také jako rozšířené rčení. Schopenhauer ve svém díle Svět jako vůle a představa. PAULUM SEPULTAE DISTAT INERTIAE . Aulus substantiva annus (rok) prepozice ante (před). Anno ante Christum (natum) A BOVE MAIORI DISCIT ARARE MINOR Od staršího vola se učí mladší orat. Smysl: starší generace předává vždy své zkušenosti a vědomosti generaci mladší.


A CANE NON MAGNO SAEPE TENETUR . Antiky najdete jistou sumu známých i neznámých, ale každopádně pozoruhodných výroků z antické doby. Pokud čtenáře zarazí to, že zde neobjeví nějaký známý citát , klidně mi ho připomeňte nebo pošlete .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.