Wednesday 26 July 2017

Cimbuří

Cimbuří je ozubené zakončení vrcholu hradby. Jeho účelem je umožnit obráncům hradeb relativně bezpečný boj (zuby jim umožňují lépe se krýt před palbou obléhatelů). Tento typ hradeb znali již starověcí Řekové a Římané, používán byl tisíce let. Název má připomínat podobnost skal s rozeklaným cimbuřím frýdlantského zámku.


Ozuby-stínky, sloužící k ochraně obránců, byly pravidelně střídány prolukami-výhledy, sloužícími pro pozorování a blízkou i vzdálenou obranu pomocí házení, lití a svrhávání obranných prostředků, metání pomocí praků a střelbu z luků. Výjimečně mohly být zakryty .

Pojem z názvosloví pevnostních staveb. Začíná sezóna hradů a zámků. V červnu školní výlety, o prázdninách zájezdy míří na ta dříve a občas dnes už zase šlechtická sídla.


Takže je docela aktuální jedno zvučné slovo, které souvisí s architekturou starých hradů. To slovo zní cimbuří a vybral jsem ho nejen proto, . Ubytování v chatě nad vinným sklepem Pavlov pod Pálavou. Na západnějším vrcholu je upravená vyhlídka, na kterou je možné vylézt po žebříku se zábradlím.


Frýdlantské cimbuří je výrazný skalní útvar v hřebeni Poledních kamenů Jizerských hor.

Krajina z jizerské žuly - to jsou namáhavě přístupná místa Poledních kamenů a Frýdlantského cimbuří. Tvrdá dravost Černého potoka s vodopádem i nedokončená silnička, nesoucí výstižný název Kozí stezka. Detail jedné ze skalních věží Frýdlanskéh cimbuří. Tenhle výlet si musí člověk zasloužit a . Byly navrženy dvě etymologie slova cimbuří , stč. Janka však vzniklo přesmykem z něm.


Machek ve svém etymologickém slovníku dal přednost výkladu Jankovu. Z významového hlediska se to zdá být dokonalý výkla . Z Hejnice od rozcestí Bílý potok dále po zelené až k Černému potoku. Podél něj stoupající klikatící se dobrou lesní cestou až k odbočce na vyhlídku Hajný kostel.


Frýdlanstké cimbuří je chráněné území rozkládající se jihovýchodním směrem od městečka Hejnice. Jedná se o rozeklané žulové skály, které se zvedají nad údolím Černého potoka. Pěšina na vyhlídkovou skálu vede romantickým terénem a po kamenných lávkách. Překlady z češtiny do angličtiny, francouzštiny, němčiny, španělštiny, italštiny, ruštiny, slovenštiny a naopak.


Tehdy bylo konstatováno, že šance na schválení Ochranou přírody je nulová. Parta, která tehdy za plánem stála, svůj pokus přenesla mimo rezervaci na Kočičáky, kde ale ferrata vzbudila odpor lezecké veřejnosti hlavně . Oprava hradebního zdiva Malé Branky. Divoce rozeklané žulové skály při troše fantazie připomínají členitý frýdlantský zámek.

Z toho vzniklo také jméno tohoto skaliska. Až 5m vysoké severní svahy příkře klesají do . Na vrcholu nalezneme typický jizerskohorský dřevěný kříž.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.