Friday 21 April 2017

Newtonovy zákony

Popisují vztah mezi pohybem tělesa a silami, které na toto těleso působí. Tyto zákony umožňují určit, . Newtonovy zákony physics. Dynamika (na rozdíl od kinematiky) studuje příčiny pohybu těles.


Hmotný bod setrvává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu, dokud není nucen vnějšími silami tento svůj stav změnit. Pohybové účinky sil na těleso zkoumal I.

Zákon síly: změna pohybu je . Druh učebního materiálu Prezentace. Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky…) Prezentace určená jak pro celou třídu, jako doplněk k výkladu včetně kontrolních otázek, tak jako e-learningový materiál umístěný na stránkách školy pro samostudium žáků. Dnes nás čeká rande tak trochu v detektivním duchu. Budeme totiž hledat pachatele.


Jak to souvisí s fyzikou? Až dosud jsme pohyby těles jenom pozorovali. Popisovali jsme jejich dráhu, měřili rychlost nebo zrychlení, ale nepátrali jsme po pachatelích pohybu.

Izolovaný hmotný bod je přitom bo na který nepůsobí žádné síly. Těleso setrvává v klidu nebo v pohybu rovnoměrně přímočarém,jestliže na ně. Působí-li na těleso síla,mění se jeho . NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY. Těleso, které je v klidu, může uvést do pohybu jen síla, jinak zůstane v klidu. Těleso uvedené do pohybu se pohybuje dál, i když už na něj síla nepůsobí.


Této vlastnosti se říká. Je jasné, že pokud nebudeme na těleso působit silou, těleso se nezačne pohybovat. Například při pádu kuličky ve vlaku.


Ve druhé části prezentace jsou otázky k zamyšlení a správné odpovědi. Tento anglický fyzik jako první vytvořil ucelenou teorii pohybů těles . Setrvačnost - náklaďák s betonovými sloupy. Akce a reakce - skok do bazénu.


Celková hybnost izolované soustavy těles se vzájemným silovým působením těles nemění, je konstantní. Celková energie izolované soustavy zůstává konstantní při všech dějích, které v ní probíhají. Každé těleso setrvává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu, pokud není nuceno vnějšími silami . Síla uvede těleso z klidu do pohybu, zrychlí, zpomalí, zastaví nebo změní směr pohybu tělesa.

Proti pohybu tělesa působí brzdné síly. Obor mechaniky, který se zabývá příčinami změn pohybového stavu tělesa se nazývá dynamika (dynamis = síla). Video nám humornou formou ukáže jednotlivé zákony. Vhodné pro základní školu.


Jedná se o učivo, které vyžaduje abstraktní myšlení. Nároky na abstraktní myšlení lze však snížit uvedením příkladů ze života a předvedením vhodných pokusů na takovou úroveň, aby učivo většina žáků pochopila. Autor videa: Milan Šroub Délka pokusu: minut.


Pomůcky: Míč a možná trošku šikovnosti. My si to vůbec při hraní basketbalu,fotbalu nebo fotbalu neuvědomujeme, ale když se nad tím zamyslíme po hře, tak nám to hned dojde. Základní pojmy: volné (izolované) těleso: těleso, na které nepůsobí žádné síly.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.