Thursday 27 October 2016

Soli bezkyslíkatých kyselin

Každá sůl je tvořena kationtem kovu a aniontem kyseliny. Některé soli už dobře znáš. Nejznámější sůl je chlorid sodný ( kuchyňská sůl).


Je tvořena sodným kationtem a chloridovým aniontem. Telluridy jsou binární (dvouprvkové) sloučeniny telluru s elektropozitivními prvky. Ve své struktuře obsahují telluridový anion Te 2-. Vznikají nahrazením atomů vodíku v molekule kyseliny tellurovodíkové či tellanu H2Te.


Z tohoto důvodu mají vždy ve svých sloučeninách oxidační číslo II-. Kyseliny jsou látky, které mají schopnost odštěpit ve vodném prostředí vodíkový kation. Názvy telluridů se vždy . Tyto roztoky se nazývají bezkyslíkaté kyseliny. Jejich názvy se skládají ze slova kyselina a názvu sloučeniny nekovu s vodíkem,. Poznámka: Písmenem M - je obecně označován kovový kationt.


Koeficienty a, b udávají počet atomů v molekule. Bezkyslíkaté soli jsou odvozeny od bezkyslíkatých kyselin jsou tvořeny dvěmi významnými podskupinami: . Odvození názvu ze vzorce. Od názvu kyseliny odebereme koncovku přídavného jména a místo ní připojíme příponu - an. Soli anorganických kyselin. Výjimkou jsou soli, jež obsahují atom v oxidačním stupni VI.


Anorganické názvosloví - bezkyslíkaté kyseliny a jejich soli I - Duration: 12:19. Definice a rozdělení solí. H2SO- SO-II , HNO- NO -I).


Název soli podstatné jméno přídavné jméno odvozeno od aniontu název kationtu kyseliny s koncovkou oxidačního čísla chlorid. Podstatné jméno v názvu soli bezkyslíkatých kyselin končí na -id. RÁMEK, Vratislav a Ludvík KOSINA. Obecná a anorganická chemie.


SOLI BEZKYSLÍKATÝCH KYSELIN Halogenidy dvouprvkové sloučeniny halogenu s kovem. Sulfidy - dvouprvkové sloučeniny síry s kovovým prvkem. Atom síry má ve sloučenině vždy oxidační číslo II.


Název i vzorec se tvoří stejným způsobem jako u oxidů. Příklad: oxid draselný K2O . U 2- stav procesní a zpracovatelské techniky FS ČVUT. Anotace: Pracovní list je určen pro studenty středních škol. Obsahuje teorii: názvosloví solí bezkyslíkatých a kyslíkatých kyselin. Je určen pro výuku v hodinách chemie či základů přírodních věd.


A dále procvičuje poměr, krácení největším společným celočíselným dělitelem a lineární rovnice v předmětu . Název kationtu s koncovkou podle oxidačního čísla.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.