Tuesday 22 December 2015

Měrné skupenské teplo tání olova

Jaká byla počáteční teplota tělesa? Teplota tání olova je 327° C, měrná tepelná kapacita olova 1J⋅kg. Určete měrné skupenské teplo tání olova , jestliže při zvětšení vnějšího tlaku na hodnotu 2kPa se teplota tání zvětšila o hodnotu 0°C.


Olovo táním zvětší svůj objem o. Změny skupenství látek - př. V měrné skupenské teplo l. Vypočtěte měrné skupenské teplo tání mosazi, pokud víte, že na roztavení daného předmětu třeba 67. Ukaž řešeníUkaž všechna řešení. Urči, o kolik stupňů by se zahřála voda, které bychom dodali teplo potřebné na roztátí stejného množství ledu o . Měděnému tělesu je třeba dodat teplo 3kJ. Jak se změní vnitřní energie tělesa z olova o hmotnosti kg, která má teplotu tání, jestliže se přemění z pevného skupenství v kapalné téže teploty?


Měrné skupenské teplo tání olova je 2k. Vnitřní energie se zvýší o skupenské teplo tání, tzn. V pevné látce jsou částice pevně uspořádány, každá částice má svoje místo, kolem kterého kmitá. Když pevnou látku zahříváme, částice kmitají rychleji. Při dostatečném zvýšení teploty se částice ze své pevné polohy utrhnou a začnou se volně pohybovat.


V tento okamžik se začne pevná látka měnit na kapalnou. Teplo potřebné k tomu, aby se pevná látka o hmotnosti m zahřátá na teplotu tání přeměnila v kapalinu stejné hmotnosti a teploty, nazýváme skupenské teplo tání Lt. Po vydělení skupenského tepla tání hmotností tělesa dostaneme měrné skupenské teplo tání.


Některé látky(dřevo, mramor) se rozkládají již při teplotě nižší než je teplota tání. Slitiny kovů tají při teplotě nižší než je průměrná. Velká hodnota měrného skupenského tepla tání ledu. K– měrné skupenské teplo tání ledu je 3kJ.


Teplota střely při dopadu je °C, teplota tání olova je 3°C, měrné skupenské teplo tání olova je 2kJ. K kg a měrné skupenské teplo tání ledu je 3kJ. C měrná tepelná kapacita olova.


Teplota tuhnutí - teplota, při které se kapalná látka přeměňuje v pevnou. Skupenské teplo tání - teplo, které musíme pevné látce (při teplotě tání). Různé látky mají různé měrné skupenské teplo tání. Test a úlohy mohou posloužit i jako příprava k přijímacím zkouškám na vysoké školy technického a přírodovědného zaměření.


Sbírka řešených úloh z fyziky pro střední školy II.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.