Friday 28 August 2015

Materiály pohlcující zvuk

Pokud jsou povrchy místo toho pokryty materiálem pohlcujícím zvuk, bude odražený zvuk zanikat mnohem rychleji a posluchač uslyší jen přímý zvuk. Také celková hladina zvuku v místnosti se sníží. Pohlcování zvuku v místnosti. Není to žádná velká věda – chce to jen nějaký teoretický základ a trochu selského rozumu. A) tenký molitan (do 3cm) pohlcuje pouze vysoké frekvence (pískot) a neposkytuje téměř žádné odhlučnění.


B) středně silný molitan (4-7cm) pohlcuje spíše střední frekvence a také trochu vysokých a poskytuje malé odhlučnění. Akustika je vědní disciplína, která se zabývá vznikem a šířením zvuku a jeho vnímáním pomocí sluchu. Materiály , jejichž primární vlastností je pohlcovat zvuk, snižují hluk vlastní absorpcí. Jejich použití je všestranné a my Vám nabízíme výběr těch nejzajímavějších. Pro tlumení hluku akustickou absorpcí používáme materiály , jejichž účinky jsou ověřeny na již realizovaných instalacích.


Kromě pohlcování zvuku dochází v otvorech v sádrových deskách také k rozptylu zvuku. Rozptyl je způsoben děrovanou strukturou desky na rozdíl od neděrované sádrové desky nebo porézního materiálu , který zvuk pohlcuje. Při nárazu zvukových vln dochází k jejich lomu na hranách otvorů a vlny se šíří různými směry. Tato práce se zabývá měřením závislosti koeficientu zvukové pohltivosti na frekvenci vy- braných stavebních materiálů. Byla navržena kombinace těchto.


V některých prostorách jsou takové podmínky, že zvuk pohlcující strop od zdi ke zdi sám o sobě nestačí na vytvoření dobré akustiky. To se nejlépe realizuje maximalizací množství materiálů absorbujících zvuk a vyplývá z toho, že také stěny musejí být využity pro absorbéry zvuku. Má někdo zkušenosti s nějakým DIY zvuk pohlcujícím materiálem ? Tedy ne komerční materiály ať už pro PC nebo jiný trh. Na netu jsem četl, že mají lidi slušné výsledky s nějakou pěnou po plovoucí podlahy :) Ptám se jako člověk, který rád kutí, ne že bych musel za každou cenu uškudlit pár stovek.


Pro ideální pohlcování zvuku je potřeba soustředit se na široké spektrum zvukových frekvencí a docílit toho, aby byly pokud možno všechny pohlcovány rovnoměrně. Nejhorší jsou přitom materiály , které zvuk nepohlcují téměř vůbec a zcela jej odráží, jako jsou například beton nebo cihlová zeď. Nula představuje nulovou absorpci (úplný odraz) a 00.


Minerální vlna používaná v produktech Rockfon nabízí nejlepší vlastnosti v porovnání s jinými materiály. Je dobré vědět, že zvuk pohlcující obklad není pouhým stavebním materiálem , ale je konstrukcí, o jejíchž vlastnostech rozhoduje i odsazení obkladu od povrchu , který je obkládán. Jsou-li stěny holé, téměř všechen zvuk se odráží zpět do místnosti a skladba nebo projev se stává velmi nesrozumitelný. Pohltivost stěny vyrobené z jednoho materiálu je ;. Konstrukce tak snižuje zvukovou energii, která by jinak byla přenesena do sousedních prostor. Celkovou pohltivost (absorpci) . Dobrá absorpce zvuku v místnosti také omezuje přenos zvuku do sousedních prostor a zároveň snižuje hladinu zvuku generovaného v místnosti, kde je zvuk přijímán.


Velký význam zvukově pohltivých materiálů je zřejmý při . Při dopadu zvuku na překážku dochází k částečné absorpci zvukové energie a částečnému odrazu, který závisí na druhu obou prostředí, např. Intenzita odraženého vlnění I je vždy menší než intenzita na stěnu dopadajícího . Vhodnými materiály pro pohlcování zvuku jsou pórovité látky, protože plocha pórů je velká vůči danému objemu látky. Má-li pórovitý materiál dobře pohlcovat zvuk, musí být jeho póry vzájemně propojeny, aby se jimi mohl šířit zvuk dále skrz materiál. Hodnota α je v intervalu od 0-1. Materiál pohlcující zvuk plně má α = materiál plně odrážející zvuk má α =0.


AKUSTICKÉ PRVKY ZABEZPEČUJÍCÍ POŽADOVANOU DIMENZI DOBY DOZVUKU A DIFUZNÍ SROZUMITELNOST. Porézní materiál pohlcuje zvuk především v oblasti vyšších frekvencí. Zvukově pohltivé materiály s rezonančním prvkem.


S tloušťkou tohoto materiálu se maxima činitele zvukové pohltivosti . Tento materiál je velmi odolný vůči vodě a vlhkosti a zachovává si své vlastnosti bez nutnosti dalších folií. S více než centry návrhu obalů po celém světě jsou poradci v oblasti obalů společnosti .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.