Friday 31 July 2015

Sýkora koňadra zajímavosti

Sýkora koňadra (Parus major) je malý druh pěvce z čeledi sýkorovitých. Jedná se o největší a nejrozšířenější ze všech evropských druhů sýkor. Původně dávala přednost listnatým lesům, ale dnes žije také v parcích a zahradách a velmi dobře se naučila využívat blízkosti lidí ve svůj prospěch.


Koňadra je poměrně výrazně . I jinak u nich pozorujeme velmi zajímavé chování. Největší a nejtěžší evropská sýkora. Snadno ji lze určit podle žluté spodní části s černým pruhem uprostře lesklé modročerné hlavy s velkými bílými skvrnami na tvářích, mechově zeleného hřbetu a tenké bílé pásky na modrošedých křídlech. Zobák a nohy jsou silné. Pohlaví jsou stejná, ale samec má obvykle sytěji žlutou.


Miluj svého souseda: Ptáci rádi hnízdí s přáteli, kteří jim jsou podobní. Proč se ptáci tolik bojí krásných očních skvrn na křídlech motýlů? Dokonce se podařilo zachytit nepříliš běžnou věc, kdy dvojice koňader svorně pobývá společně v krmítku. Většinou si tak koňadra vyčíhá chvilku, kdy na krmítku . Dec Na krmítka v zimě přilétají různé druhy sýkorek. Jsou to čiperní a společenští ptáčci, přizpůsobiví a vynalézaví.


Oblibě se těší nejen pro svůj půvabný vzhle ale i pro velkou pomoc, kterou v létě nabízejí všem zahrádkářům. K nejběžnějším a největším z nich patří sýkora koňadra. Jeden pták či několik jedinců náhodou proklovlo hliníkový uzávěr a ejhle, objevil se zajímavý zdroj bílkovin.


Dec Sýkoru modřinku (Parus caeruleus) s charakteristickým modrým zbarvením zná jistě každý – je to po naší nejběžnější Sýkoře koňadře (Parus major) další z. V době hnízdění se někdy střídají oba partneři v sezení na vejcích i když nejčastějí je to pouze samička. Sameček pak nocuje v jiné . V létě se živí hmyzem, v zimě i semeny (na krmítcích vyhledávají například slunečnicová semena). Jun zajímavosti : Sýkory jsou častými obyvateli ptačích budek (sýkorníků).


Nabídku hnízdních možností (vyvěšení budek) oplácí požíráním hmyzu zejm. V zimě přilétají na ptačí krmítka v velkém počtu. Nemají také vůbec problém obydlet na zahradě vyvěšenou ptačí budku.


Jsou krásně žluté a hlavně velmi užitečné. Mnoho sýkor , které vidíme v zimě u krmítek, k nám přiletělo přezimovat z chladnějších částí Evropy. Na jaře pak můžeme slyšet . Vítám všechny, kteří zavítali na mé stránky věnované fotografii.


Jsou určeny všem, kteří mají zájem o přírodu, fotografování a vše s tímto spojené. Najdete zde různé články, zajímavosti , pozvánky na případné akce a třeba nějakou tu radu, motivaci a inspiraci. Zajímavosti ze světa vědy. Unporte Sander van der Molen.


Hluk ve městech a dorozumívání ptáků, nestárnoucí rostlina a minulost naší sluneční soustavy – to jsou zajímavosti ze světa vědy, . Při nedostatku výše položených dutin ve stromech hnízdí podobně jako sýkora parukářka a koňadra i ve vryhnilých pařezech a spokojí se i skulinou mezi kameny. Ještě zajímavější je okolnost, jak se uhelníčci přizpůsobili potravě, která .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.