Wednesday 29 April 2015

Kouřový bod tuků

Kouřový bod tuků je klíčovým při výběru tuků na smažení. Kouřové signály známe jako způsob dorozumívání indiánů, ale jistě se shodneme, že do kuchyně nepatří. Tomuto vedlejšímu účinku zahřívání tuků se vyhnete, když . Proto je klíčovým hlediskem při výběru tuku na vaření. Rostlinné oleje mají nejvyšší kouřový bod.


Zpravidla mají oleje na rostlinné bázi vyšší kouřový bod než je tomu u živočišných . Tepelná stabilita tuků a olejů ( kouřový bod , bod zakouření, bod přepálení) je teplota, při které se začínají tuky a oleje přepalovat, což je pro zdraví nežádoucí stav. Rafinované oleje jsou zpracovány za vysokých teplot, čímž utrpěla jejich výživová hodnota, ale současně se zvýšil kouřový bod. Takové oleje mají velmi dlouhou . Кеш Схожі Перекласти цю сторінку січ. Jen se rozhlédněte, kolik nejrůznějších tuků kolem sebe máte k dispozici.


Do této skupiny patří většina tuků , které jistě znáte a používáte už pěknou řádku let. Extra panenský je ale vhodný jen do studené kuchyně, neboť nemá vysoký kouřový bod a hrozilo by přepálení. Sádlo obsahuje hodně nasycených tuků , ale také mononenasycené tuky ( stejně jako např. olivový olej). Patří k přirozeným tukům, které jsou typické pro českou kuchyni.


Jeho výhodou je vysoký kouřový bod , pro který je použitelný i při smažení. Slunečnicový olej patří mezi oleje s . Přehled kouřových bodů pro různé oleje např. Mluvil jsem o tuku na smažení, nadpis zní Olejová otázka. EPKOVÝ OLEJVysoký obsah mononenasycených tuků. Ale vybírejte ten s vysokým obsahem mastných kyselin.


KOKOSOVÝ OLEJPřevážně nasycený tuk. Teplota rozkladu: 232° C. Následující tabulka uvádí kouřové body různých tuků : Olej. Jak už napovídá název, kouřový bod je teplota, při které tuk nebo olej začíná kouřit (kouř je v podstatě jen viditelný sekundární jev přepalování oleje). Kouření je důkazem rozpadu tuku kvůli teplu a může vyvolat docela nepříjemný zápach a má i negativní vliv na jeho chuť. Jde o teplotu, která když se přesáhne, začne vznikat kouř a tím pádem nežádoucí látky.


Je to začátek nutriční degradace tuků. Obyčejné máslo má kouřový bod 150°C, zatímco přepuštěné máslo Ghí 250°C. U olejů pak také záleží na . Stejně jako jsme se zmínili u živočišných tuků , i u rostlinných bychom se měli řídit takzvaným kouřovým bodem, tedy teplotou, při které ze zahřátého oleje začíná stoupat kouř. Pokud používaný olej nebo jiný tuk kouřového bodu dosáhne, začnou se díky chemickým změnám tvořit antinutriční látky, z nichž . Není vhodné překročit kouřový bod tuku kvůli vzniku nebezpečných látek. Nevhodné je máslo a obecně oleje lisované za studena.


Tak mi teda řekni, na kterém tuku mám smažit řízky! Jak už jsem naznačila, olej na smažení vybírejte právě podle kouřového bodu. MK jsou pro organismus prospěšnější, protože snižují cholesterol a mají antioxidační účinky.


Oproti tomu nadbytek nasycených mastných kyselin podporuje vznik kardiovaskulárních onemocnění. Důležité je ale i složení nenasycených mastných kyselin, způsob získávání oleje a takzvaný kouřový bod (bod přepálení tuku ). Martin se již v jednom článku zmínil, že plánujeme v srpnu letošního roku uvést v život rubriku “V čem jsme se mýlili”. Відсутні: tuků Není olej jako olej - Jídelny. Informační portál hromadného.


Кеш Перекласти цю сторінку вер. Bod zakouření jako důležitý ukazatel správného použití oleje. Každý druh tepelné úpravy pokrmů, při kterém vystavujeme olej různým stupňům tepla, si vyžaduje speciální typ tuku.


Dobrým pomocníkem pro rozhodování, na kterém oleji smažit nebo dusit, je bod zakouření neboli kouřový bod. Nemá vysoký kouřový bod , proto jej nemůžeme použít pro smažení, hrozí nám vznik trans-mastných kyselin a rychlé přepálení. V posledním díle o nezdravých tucích vám přináším přehlednou tabulku s teplotami kouřových bodů jednotlivých tuků.


SAFA), - olejů lisovaných za studena.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.