Friday 20 March 2015

Měrné skupenské teplo varu tabulky

Ke skupenské změně kapaliny v páru pak dochází i uvnitř kapaliny, nejen na jejím povrchu. Opačným dějem k vypařování je kondenzace, při které pára v důsledku její komprese nebo snížením teploty . Hodnoty v tabulce jsou v mnoha případech jen přibližné, mohou se od . ANOTACE: Práce je určena pro žáky 8. Seznámení s veličinou skupenské teplo varu a jejím výpočtem. Získání dovedností vyhledat v tabulkách teplotu varu.

Možnosti využití: Materiál je určen k použití . J magnetická indukce B tesla. V měrné skupenské teplo l. Voda v nádobě má 100°C, ale přesto není ve varu. Kdy tento jev může nastat? Jaký je rozdíl mezi vypařováním a varem? Na čem závisí teplota varu?


Zatímco určování měrného skupenského tepla tání ledu (resp. tuhnutí vody) bývá poměrně běžným praktickým úkolem středoškoláků, měrné skupenské teplo varu často zmiňujeme pouze teoreticky.

Tento experiment umožňuje jeho snadné a poměrně přesné určení v čase ne delším než minut. Teplota varu některých látek (viz. tabulky ):. Závislost teploty varu na tlaku nad povrchem kapaliny:. C přijme teplo 3kJ, aby se změnil na vodu o . Anotace: Materiál je určen jako pomůcka k vysvětlení a procvičení pojmů měrné skupenské teplo tání, vypařování a varu.


Měrné skupenské teplo tání lt. Určete množství tepla potřebné k . Při varu látka přijímá teplo skupenské teplo varu LV které se spotřebuje na vypaření celého množství kapaliny měrné skupenské teplo varu ( tabulky ) např. Je zřejmé, že tunový ledovec potřebuje jiné množství skupenského tepla než kostka ledu do limonády.


Proto muselo být zavedeno MĚRNÉ SKUPENSKÉ TEPLO , které je nezávislé na hmotnosti a je uvedeno pro každou látku v tabulkách. Je důležité si uvědomit, že aby se skupenství změnilo, tak je třeba látku nejprve zahřát . Různé látky mají různou teplotu varu. Při vyšším tlaku je vyšší teplota varu – Papinův hrnec.


Kapaliny, které mají nízkou teplotu varu – těkavé – aceton, benzín , organická rozpouštědla. Již znáš měrné skupenské teplo tání – pokus se charakterizovat měrné skupenské teplo varu. Jiné teplo potřebuje kg dané látky k roztání (ltání), jiné k vypaření při varu (l varu ). Vyhledej z tabulek měrné skupenské .

Najdi hodnotu měrného skupenského tepla stříbra a vysvětli, co hodnota vyjadřuje. Co je skupenské teplo látky? Kolik tepla se spotřebuje na.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.