Friday 23 January 2015

Molární tepelná kapacita

Molární tepelná kapacita (zastarale molární teplo) je tepelná kapacita vztažená na jednotku látkového množství. Jde tedy o množství tepla, které je třeba ke zvýšení teploty látky jednotkového látkového množství (v SI mol) o jednotkový teplotní rozdíl (v SI kelvin). Nesmírný význam tyto veličiny mají především v jejích specifických odvětvích jako např. Pro běžné použití jsou důležité dvě různé molární tepelné kapacity : 1) Izobarická tepelná kapacita ( tepelná kapacita při konstantním tlaku): parciální derivace tepla za konstantního tlaku je . Stejně jako kapaliny, i plyny mají určité tepelné kapacity, nejčastěji vztažené na látkové množství daného plynu.


Hovoříme proto o molárních tepelných kapacitách. James Clerk Maxwell vyslovil hypotézu, že každá molekula má jistý stupeň volnosti v závislosti na druhu plynu a každý z nich nezávisle přispívá k energii . Oddíl: Termika a molekulová fyzika. Symbol: Rozměr: (délka) x (hmotnost) x ( čas) -x (teplota) -x (látkové množství) -1.


Výpočet tepelné kapacity kniha. Určete měrnou a molární izobarickou tepelnou kapacitu vápence. Vykonaná práce je nulová (W = pΔV = 0) a změna vnitřní energie je rovna přijatému teplu: ΔU = Q = mcV ΔT = nMmcV ΔT = nCV ΔT ,. Vyjádříme-li změnu vnitřní energie pomocí výrazů. T přírůstek termodynamické teploty tělesa.


Jednotkou této veličiny je J. Použijte Meyerův vztah a zamyslete se, jak ho převést na vztah mezi měrnými, nikoli molárními tepelnými kapacitami při . Všimněte si, že molární tepelné kapacity všech prvků uvedených v tabulce mají za pokojové teploty zhruba stejnou hodnotu, totiž J mol -K -1. Tento fakt nazýváme Dulongův-Petitův zákon. J magnetická indukce B tesla. V měrné skupenské teplo l. Přijme-li těleso teplo Q tepelnou výměnou, vzroste jeho vnitřní energie o hodnotu a zvýší se teplota tělesa o (nenastane-li změna skupenství látky). Měrná tepelná kapacita se pak definuje vztahem , kde m je hmotnost tělesa.


TEPLOTNÍ ZÁVISLOST MOLÁRNÍCH TEPELNÝCH KAPACIT PŘI KONSTANTNÍM TLAKU PRO VYBRANÉ LÁTKY. Tepelnou kapacitu definujeme vztahem ,. J K mol -, Teplotní rozmezí. Fyzikální vlastnosti vybraných plynů a par. Pokud má plyn stálý objem (dV=0), pak dle vztahu (3) nemůže konat práci a veškeré dodané teplo se uplatní při zvýšení jeho vnitřní energie. Tabulka uvádí i chemické vzorce.


Odtud plyne, že měrná tepelná kapacita plynu při stálém objemu je vždy menší než při stálém tlaku. Pro rozdíl molárních tepelných kapacit ideálního plynu při stálém tlaku Cmp a při . DT … rozdíl počáteční teploty Ta koncové teploty T tj. Cm… molární tepelná kapacita (molární teplo) jako teplo potřebné k ohřátí molu . Izobarické ohřívání, tepelná kapacita cp , entalpie Při izobarickém ohřívání nebo ochlazování soustavy tvořené n moly látky, kterou může . Pro ideální roztoky, jakými je . Do vody hodíme ocelový předmět o teplotě 7°C.


Hmotnost předmětu je 1g. Odlište fyzikální veličiny tepelná kapacita, měrná tepelná kapacita (měrné teplo) a molární tepelná kapacita !

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.