Monday 14 January 2019

Jak navázat mušku

Vlastní špičku muškařského návazce tvoří nástavce, na které se přivazují samotné mušky. Při lovu se dvěma nebo třemi. Protáhneme vlasec skrz očko mušky , po té vlasec protáhneme nazpět …. Uzel pro navázání háčku s lopatkou.


Navázání bočního přívěsu na hlavní vlasec s muškou. Je to snad nejpoužívanější návazec při chytání na mušky. K hlavnímu návazci přiložíme kus vlasce v místě, kde chceme navázat boční přívěs, obojí přehneme společně do tvaru písmene „O “ … bocni-prives-muska… postupně obtáčíme návazec s . Na vázání mušek je nejdůležitější naučit se pracovat s materiálem a ovládat vázací techniky. Je to velice jednoduché i logické, jestliže se naučíte vázat jen jednu mušku , tak si už nebudete pořádně umět navázat jiný druh, zvládnete-li vázací techniky nebude problém navázat v podstatě cokoliv jiného.


Muškaření je královská rybářská disciplína. A právě při chytání na mušku se bez tohoto nebo podobného uzlu neobejdete. Bez toho nedokážeme navázat pěknou a upravenou mušku , zejména menší vzory.


Druhé nůžky používáme na stříhání tužších materiálů, lametek, drátků apod. Někteří vazači na stříhání těchto tužších materiálů používají kleštičky. Jiní mají pouze jedny nůžky (např. já) a tužší materiály stříhají částmi čelistí . Ahoj, rád bych si udělal malý průzkum, jaké kdo používá uzel pro vázání mušky na monofilní návazec.


Jaké další znáte, nejlépe s odkazem na obrázek. Nahodit mušku přímo před sbírající rybu na hladinu, zaregistrovat záběr a včas zaseknout patří už pomalu k adrenalinovým sportům. Níže popsaná montáž se používá tehdy, pokud ryby aktivně sbírají z hladiny hmyz a prozrazují je kroužky na hladině.


Existuje více možností, jak suché mušky navázat , proto . Nedostatečný zájem závodníků. Luboš: Propozice na ŘÍČANSKOU MUŠKY naleznete v ODKAZECH (!) Luboš: Do ODKAZŮ vloženy propozice na Memorial Zdendy Forchtsama (!) Luboš: V dokumentech naleznete propozice na MMZ a Nebesák (!) Výsledky aktualizovány a žebříček postupně doplníme :). Vzhledem k tomu, že jsem byl dlouho samouk, vyvinul jsem svůj vlastní specifický styl v muškaření i vázání mušek , založený na mém oblíbeném Paretově pravidle, které lze definovat následovně: výsledků je produktem vynaloženého úsilí a času. Jednoduchou mušku by měl umět navázat i začátečník.


Lov na umělou mušku je velice rozmanitý způsob rybaření. Nové taktiky, které používají různé závodní týmy, pronikají k rybářské veřejnosti velice pomalu. Je hodně borců, kteří tajemství své muškařské krabičky nepoodhalí.


V řece je zobrazený rybář a pružným dlouhým prutem kmitá prutem dozadu a dopředu. Rybář se snaží svou umělou mušku dopravit do míst, kde z hladiny sbírá hmyz neznámá ryba. Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o „kroužkujícího“ pstruha. Zadní část hrudi (srdíčko) se váže v kontrastní barvě, má funkci spouštěče. V kontrastní barvě můžeme také navázat koneček mušky.


Pro barevnou hruď je nejlepší hrubší tulení dubbing, který má zvláštní lesk atraktivní pro ryby, případně hrubší antron, který rychle nasákne vodu a zprůsvitní. Výborným materiálem je růžový . Druhou událostí bylo objevení jigových mušek , jejichž smrtelnou účinnost mi ukázal Jirka Klíma při společném chytání v Anglii a díky nimž vytáhl pěkné potočáky. Indikátor navazujeme mezi nástavec a koncový vlasec a buď můžeme použít již komerčně vyráběný indikátor a nebo si jej můžeme navázat z barevných vlasců. Máme pak dvě možnosti – navázat čerstvou mušku nebo stávající dosušit přípravkem Dry Wing Powder.


Je to vlastně bílý prášek, který má velké absorpční vlastnosti a během krátké chvíle pohltí zbytkovou vodu z mušky – v podstatě ji z mušky vysaje. Ideální je nasypat trochu prášku na křidélka, popř. Jaké věci k vázání mušek nakoupit a čím začít. To je poměrně těžká otázka a záleží na každém, jakou cestou se chce dát. Osobně jsem chtěl chytat se suchými muškami a moje úplně první kolekci suchých mušek , kterou jsem si navázal , do dnešního dne mám schovanou na památku, jako příklad kudy cesta nevede.


Délka pírka samozřejmě záleží na velikosti mušky. Respektive velikosti tělíčka. Není moc dobré když se vám podaří dotočit pírko na polovinu tělíčka.


Potom jej musíte navázat a nadstavit dalším pírkem. Problém je v tom, že se jen těžko podaří navázat plynulý přechod mezi pírky. Pokud nemáte dostatek dlouhých pírek na . Vázání mušek - Red tag, Rudořitka. Jak navázat mušku jménem Rudořitka neboli Red tag vám v tomto pěkném videoklipu v plném detailu ukáže šikovný mladý klučina.


Mušky, kterou držím v ruce, si obzvláště cením. Uložil jsem ji pečlivě osušenou a očištěnou do krabičky už před léty, abych si podle ní mohl navázat mušky stejných proporcí. Ty jsou, podle mne, důležitější, než velikost a materiál, z kterého jsou uvázány. Rád také vzpomínám na jeden letní den na Vltavě .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.