Thursday 24 May 2018

Kouřový bod

Kouřové signály známe jako způsob dorozumívání indiánů, ale jistě se shodneme, že do kuchyně nepatří. Kouřový bod tuků je klíčovým při výběru tuků na smažení. Tomuto vedlejšímu účinku zahřívání tuků se vyhnete, když . Dáte pánev na sporák, nalijete trochu oleje, zapnete sporák a najednou vám zazvoní telefon.


Vždyť jsem ještě ani nezačal vařit. Stalo se to, že jste právě dosáhli kouřového bodu dotyčného oleje.

Nová stránka Už jste slyšeli pojmy jako kouřový bod oleje nebo bod přepálení oleje? Značí to chvíli, kdy se olej začne přeměňovat na zdraví. Obsahuje hodně mononenasycených mastných kyselin a hodně vitaminu E, je tepelně celkem stálý (bod zakouření 1až 2°C), takže se hodí i na vaření, nejen do salátů. Extra panenský je ale vhodný jen do studené kuchyně, neboť nemá vysoký kouřový bod a hrozilo by přepálení.


Martin se již v jednom článku zmínil, že plánujeme v srpnu letošního roku uvést v život rubriku “V čem jsme se mýlili”. Tepelná stabilita tuků a olejů ( kouřový bod , bod zakouření, bod přepálení) je teplota, při které se začínají tuky a oleje přepalovat, což je pro zdraví nežádoucí stav. Rafinované oleje jsou zpracovány za vysokých teplot, čímž utrpěla jejich výživová hodnota, ale současně se zvýšil kouřový bod.


Takové oleje mají velmi dlouhou . Jeho výhodou je vysoký kouřový bod , pro který je použitelný i při smažení.

Slunečnicový olej patří mezi oleje s převahou omega-mastných kyselin, kterých máme ve stravě většinou nadbytek a které vedou k prozánětlivému prostředí v organismu. Přehled kouřových bodů pro různé oleje např. Každý olej v obchodě má tyhlety tři faktory jinde a tak vybrat si musí každý sám.


Jak už napovídá název, kouřový bod je teplota, při které tuk nebo olej začíná kouřit (kouř je v podstatě jen viditelný sekundární jev přepalování oleje). Proč se tím vůbec zabývat? Slyšeli jste někdy pojem kouřový bod ? Není to bod někde na obalu výrobku.


Pro představu: vysoké body mají například oleje rafinované – řepkový, sójový, . Vybrat si v nabídce olejů ten vhodný pro smažení a pečení není úplně jednoduché. Důležitým faktorem je stabilita oleje při vysokých teplotách a jeho kouřový bod. Zdraví prospěšnější jsou obecně oleje lisované za studena, tedy nerafinované, protože rafinací se olej znehodnocuje a může obsahovat i . Normální, z lednice vyjmuté máslo má kouřový bod kolem 1°C (3stupňů Fahrenheita).


Zní to jako velmi vysoká teplota, ale ve skutečnosti je to jeden z nejnižších kouřových bodů ze všech tuků na vaření. Přepuštěné máslo má vyšší kouřový bod , což znamená, že vydrží vyšší teplotu, než se přepálí. Tuky, mezi které oleje řadíme, představují výrazný zdroj naší energie. Lidské tělo tuky potřebuje ke správnému vstřebávání vitamínů. Pokud tuky ve svém jídelníčku výrazně omezíte, můžete se potýkat se sníženou imunitou.


Stejně jako jsme se zmínili u živočišných tuků, i u rostlinných bychom se měli řídit takzvaným kouřovým bodem, tedy teplotou, při které ze zahřátého oleje začíná stoupat kouř. S oleji se pojí základní pojem - „ kouřový bod ,“ .

Pokud používaný olej nebo jiný tuk kouřového bodu dosáhne, začnou se díky chemickým změnám tvořit antinutriční látky, z nichž . Pokud je rafinovaný, má kouřový bod 2°C a je vhodný i na smažení a podsmažování. Nerafinovaný má kouřový bod 1°C. Zachovává si více výživových látek a je skvělý do dezertů, pomazánek a do salátů.


Může být použit i pro pečení a smažení, má kouřový bod 216°C. Avokádový olej má zlatožlutou barvu s nádechem zelené a máslovou až oříškovou chuť. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má antioxidační účinky, chrání cévy, snižují .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.