Thursday 22 March 2018

Obvyklé vybavení domácnosti exekuce

Zatímco pračka není judikaturou jednoznačně posuzována jako obvyklé vybavení domácnosti , lednice, stoly a židle za ně již lze považovat . Pokud by si někdo na základě výše uvedeného výčtu myslel, že kupř. Soudní praxe totiž má tendenci vykládat pojem obvyklé vybavení domácnosti velice přísně. Stejně striktně soudy posuzují i otázku, jaké.


Stejně jako dosud se exekuce netýká běžných oděvních součástí, včetně prádla a obuvi. Již dříve bylo stanoveno, že nelze zabavit obvyklé vybavení domácnosti , ale až nyní se definuje, že se tím míní zejména lůžko, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, . Věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti podle relevantní judikatury. Slovem exekuce se ve středověku označovala poprava, v některých jazycích přetrvalo toto označení dodnes (angl. execution, fr. exécution). V současné České republice exekuce znamená proces vymáhání soudem přiznané, avšak . Bohužel v zákoně není přesně definováno, co se konkrétně považuje za obvyklé vybavení domácnosti.


Ovšem je nutno podotknout, že v této otázce . V případě movitých věcí, o nichž se může dlužník domnívat, že patří jako obvyklé vybavení domácnosti mezi věci vyloučené z exekuce , je na posouzení exekutora, které věci pojme do soupisu. Je rovněž nutno posuzovat, zda je splněna podmínka, že dlužník věci nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb atd. Od září vstoupí v platnost novela, která zpřesní seznam věcí, které nepodléhají exekuci. Mezi nezabavitelné věci patří například běžné oděvní součásti či obvyklé vybavení domácnosti. Navzdory tomuto zpřesnění může ovšem podle exekutorů dál docházet ke sporům.


Navíc se obávají, že řada dlužníků . Postup exekuce je upraven na návrh ministerstva spravedlnosti i samotnou novelou s tím, že nucený prodej nemovitosti dlužníka by byl až na posledním místě. Změny podle ní sníží úspěšnost exekucí a prodlouží je. Podle nově přijatého zákona vám exekutor nebude moci zabavit běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti , novela jasně stanoví, že za vybavení se pokládá postel, stůl, židle, kuchyňská linka, . Co konkrétně nepodléhá exekuci ? Novela zákona rozšířila seznam věcí, na které exekutor nesmí v žádném případně sáhnout. Ani tomu největšímu dlužníkovi, na kterého je uvalena iněkolikerá exekuce , nelze zabavit při exekuci prodejem movitých věcí všechen majetek– obvyklé vybavení domácnosti mu musí zůstat. Podle přijatého zákona, který ještě musí schválit Senát a potvrdit prezident, exekutor nebude moci zabavit běžné součásti oblečení, včetně obuvi či obvyklé vybavení domácnosti.


Za to jsou označeny lůžko, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a . Exekuce je nejprve obvykle uvalena na plat a bankovní účet, kdy se jedná o tzv. Dlužníkům se pak jednoduše. Hotovost, jejíž hodnota . V zákoně je nově výslovně uvedeno, že exekutor nesmí zabavit běžné oděvy či obuv ani obvyklé vybavení domácnosti , jako je lůžko, stůl, kuchyňská linka, lednice či sporák. Vyjmuty z exekucí mají být rovněž dětské hračky, předměty osobní povahy, zdravotnické potřeby, domácí zvířata i věci, jejichž cena . Problémy způsobuje zejména vymezení „ obvyklého vybavení domácnosti “, které se nesmí dostat do spárů exekutorů. Ne, nesmí být postiženo tímto typem exekuce (ani žádným jiným), ale nejen podle NOZ, ale také podle o. Exekutor nemůže podle zákona zabavit:.


Problematický je ovšem výklad tohoto pojmu, který dosud není nijak jednotný. Dobrý den potřebovala bych vědět, zda do obvyklého, tedy nezbytného vybavení domácnosti patří automatická pračka sporák s troubou a chladnička s mrazákem. Není k tomu někde nějaký právní precedens? Dle všech informací z internetu není obvyklé vybavení domácnosti nikde specifikováno. Povinný nesmí být exekucí zbaven věcí, které jsou pro něj či jeho rodinu nezbytné k životu, a věcí potřebných pro výkon svého povolání či podnikání.


Z exekuce jsou vyloučeny -věci, které dlužník nezbytně potřebuje k . Mezi takovéto věci například patří. Co nesmí exekutor zabavit. Dále jsou z exekuce vyloučeny veškeré zdravotní a lékařské pomůcky či léky, které povinný potřebuje v důsledku nemoci nebo tělesné vady.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.