Thursday, 1 February 2018

Italské tiramisu

Toto je recept na pravé italské tiramisu bez českých vylepšení. Třetí chod klasického italského menu zná jedinou znamenitou stavbu z piškot. Piškoty namáčíme do kávy smíchané s Amarettem, jen rychle, aby se . Těžko bychom hledali typičtější italský dezert, než právě tiramisu. Lahodný moučník s příchutí kávy a mandlového likéru najdete po celé Itálii. Dosud není jasné, kde se prvně objevil, Italové mají o původu mnoho teorií.


Nejspíš to bylo Treviso, restaurace Le Beccherie. Mohl to být i Piemont, odkud pocházejí . Působí lehounce a chutná lahodně. Nepostradatelné jsou dlouhé cukrářské piškoty a mascarpone (může být i české, např. od výrobce Italat). Nejslavnější třešničkou na dortu celého italského menu je bezpochyby dezert tiramisu. Tiramisu vzniklo v italské oblasti Toskánsko, odkud se dále rozšířilo do celého světa.


Co jsem se porozhlížela po internetu, tak všechny italské recepty vypadaly vesměs stejně, ovšem Itálie je velká země, takže není vyloučeno, že existuje i jiný, zaručeně italský recept. Každopádně toto tiramisu je opravdu skvělé, není proto . Italské tiramisu je mimořádně jemný a velmi lahodný dezert, kterým zabodujete u rodinného oběda i romantické večeře při svíčkách. Uděláme kafe a necháme ho vychladnout. Hodně rychle namáčime piškoty, aby moc nenasákly kafem, klademe je na dno misky nebo plechu větši formy, navrch klademe ne moc silnou vrstvu krému, posypeme sýtkem kakaem nebo strouhanou čokoladou (ne moc), pak zase piškoty namočené kafem, krém, kakao a zase . Do větší misky s rovným okrajem, naskládáme piškoty, které rovnoměrně.


Lehký a našlehaný dezert s typickým kávovým nádechem milujeme snad všichni. Bohužel je v českých cukrárnách a restauracích k vidění v neuvěřitelných recepturách. Přitom originální recept není složitý, a pokud máte nefalšované ingredience, zvládnete ho na vysoké úrovni i sama.


PRAVÉ ITALSKÉ TIRAMISU - opravdu výborné. Mascarpone vyděláme z ledničky, aby nabylo pokojovou teplotu. Kdo by nechtěl vlastní čokoládový hodiny?


Ve vršovické restauraci Osteria Da Clara vaří poctivou italskou kuchyni. Majitel a šéfkuchař Glenn Švarc pro nás. Ze všeho nejdříve si rozděl všechna čtyři vejce na žloutky a bílky (nejsi-li si jistý, jak na to, podívej se do kapitoly „Několik láskyplných rad“), přičemž do jedné mísy si dej čtyři žloutky a do druhé mísy bílky pouze dva. Jak napovídá překlad slov tirami su neboli zvedni mě či vytáhni mě, tiramisu má za úkol zvednout náladu a povzbudit.


A to nejen kvůli silnému espresu, které se dezertem prolíná, ale také díky poctivému tučnému mascarpone, které z dezertu činí kalorickou bombu. Pravé italské tiramisu , plněné mascarpone s máčenými piškoty s příchutí kávy a amaretta, zdobené kakaem a čokoládou, obsypaný praženými mandlemi. Dvanáctiletý Luca a šestiletý Matteo vzali rodinnou oslavu do svých rukou - pro italského tátu Luigiho a českou maminku Katku, se kterými bydlí ve středočeské Hostivici, připravili tradiční dezert. Recept na víkend: Pravé italské Tiramisu.


Ten nejklasičtější z klasických italských moučníků je lehký jako sen a . Nejzábavnější internetová televize oslovující statisíce diváků denně. Informačně zábavní pořady a nejvirálnější videa na internetu. Více v této kategoriiZbytek Cukr regálu.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.