Tuesday, 9 January 2018

Sůl zdraví

Proč je sůl pro člověka nezbytná a jaký má v těle úkol? Nezbytnou součástí naší výživy jsou minerální látky, které náš organismus nutně potřebuje k bezchybnému fungování všech orgánů a tkání. Nedokáže si je však sám vytvořit a je odkázaný na příjem zvenčí v podobě potravy a tekutin.


Existují tisíce způsobů, jak ji. Denní příjem soli by ale neměl. Podle odborníků konzumují až dvojnásobné množství soli, než je zdravé. Lidé, kteří mají problémy s . Ano, v mnoha případech je ze zdravotních důvodů doporučováno její umírněné používání.


I tak je však sůl velmi důležitá pro zdraví a neměla by být proto zcela vyřazena z naší stravy. Musíme ji ale používat správně. Bohužel se ukázalo, že . Má-li se zachovat kontinuita života, růstu a zdraví , musí být strava organického původu. Anorganické látky sice organismus stimulují, ale současně ho poškozují.


Sůl a její vliv na zdraví. Používají-li se delší dobu a ve větších dávkách (např. chuťové přísady), mohou poškodit některý životně . Tohle pořekadla zná určitě každý. Všichni ale známe i další přísloví, že všeho moc škodí.


O soli to platí dvojnásob. Můžete namitnout, že tento minerál je zdraví prospěšný prvek, ovšem jen . Pozor na sůl v dětském jídelníčku, může vážně poškodit zdraví. Tím, že rodiče naučí děti na slanou chuť už od raného dětství, se potřeba soli u dětí. Nadměrný přísun soli a jeho zdravotní důsledky. Dodává nám sodík, který je potřebný pro nervový systém, ale také pro celkové hospodaření tekutin v těle.


Konzumace soli má velký vliv na naše zdraví. Nicméně desítky let zkoumání stále nepřinesly žádné spolehlivé důkazy, že tomu tak skutečně je (1). Navíc řada klinických studií dokonce potvrzuje, že konzumace příliš malého množství soli může být dokonce škodlivá. Tento článek přináší podrobný pohled na sůl a její účinky na zdraví. Rčení „dobrého pomálu platí o nejběžnější pochutině - soli kuchyňské (neboli chloridu sodném) víc než o kterékoli jiné složce naší stravy.


Podle lékařů bychom měli dodat našemu organismu denně maximálně až gramů soli, tj. Je nepostradatelná při výrobě potravin (pečiva, masných produktů, tavených sýrů,pochoutek typu bramborových chipsů, tyčinek apod.), používá se jako konzervační prostředek. Právě pro to, že značné množství soli . Dnes se podíváme na SŮL A SOLENÍ. O cukru a tucích se toho namluví hodně, ale o soli už tak moc ne. Víte třeba, jaká je doporučená denní dávka?


Himálajská sůl vznikla krystalizací mořské vody po celé miliony let v oblasti Himálaje. Sbírá se z úpatí Himálajských hor, ve velkém solném dole v Pákistánu, v druhém největším dole na světě. Rozvojem průmyslového světa se začala původní přírodní sůl chemicky čistit a redukovat na sloučeninu NaCl. Minerály a stopové prvky byly ze . Lékařská doporučení znějí jasně: Omezte konzumaci slaných jídel a méně často sahejte do slánek. Nejnovější analýzy epidemiologů ale před radikálním snížením spotřeby soli varují.


Chlorid sodný čili sůl kuchyňská byla nad zlato nejen v pohádkách. O tom by mohli vyprávět obchodníci, kteří už v době . V souvislosti s touto zdravou solí je třeba zmínit i její různé podoby. Díky množství železa a dalších stopových prvků se nesetkáváme pouze s transparentní či bílou solí, ale běžně k dostání je i růžová himalájská sůl. Ničím výjimečným není ani načervenalé zbarvení soli.


Speciálním druhem je takzvaná černá himalájská sůl ,. Mořská sůl - ideální a zdravá alternativa, která patří do každé kuchyně. Dříve byla sůl nad zlato, dnes je stále diskutovaným nepřítelem. Ale kdy je sůl nezbytně nutná pro náš život a kdy již škodí? Jaké množství soli máme denně přijmout, abychom si zbytečně neškodili? A čím nadbytečné množství soli našemu tělu škodí?


Je v ní poměr sodík:draslík zhruba 6: takže levně řeší nebezpečnou nerovnováhu sodík:draslík. Chuť má příjemnější než běžná kuchyňská sůl ( chlorid sodný), ne tak ostrou, plnější, chuťově připomíná zeleninovou polívku. Použití soli bylo a je stále v rámci “ zdravého životního stylu” kontroverzní.


Většina lékařů alopatické medicíny považují sůl za nezdravou a za původce vysokého krevního tlaku. Ale lékaři a terapeuti holistické medicíny považují čistou mořskou sůl jako nezbytnou pro dobré zdraví. Různé skupiny proti používání soli napadají .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.