Friday 25 August 2017

Dřevěné konstrukční spoje

Spárováním rozumíme spojování přířezů řeziva bočními plochami k sobě tak, aby se vytvořila deska – spárovka požadovaných rozměrů. Spárovka je konstrukční deska vyrobená slepením užších přířezů jehličnatého nebo listnatého řeziva na šířku. Je vyrobena z masivního dřeva , proto si zachovává jeho příznivé . Spojování kolíky patří k nejčastějším způsobům konstrukčního spojování ve výrobě nábytku.


Kolíky se vyrábějí z tvrdého dřeva , hlavně bukového.

Lepidlo se nanáší do vyvrtaného otvoru. SPOJE DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ. Pustíte-li se do stavby dřevostavby je nutné znát základní možnosti spojů , které máme k dispozici. Vyčerpávajícím způsobem jsme toto téma zpracovali v knihách Dřevostavba svépmocí a Jak postavit malý dům. Pro nahlédnutí do problematiky spojování dřevěných konstrukcí jsme pro vás připravili tento článek.


Spoj na svlak má různá využití a je to velmi důmyslný spoj dokonale využívající vlastnosti dřeva. Může se použít buď ke zpevnění a zabránění kroucení širokých desek, nebo také jako konstrukční spoj nábytkových korpusů. Dimenzování čepových spojů je stejný jako u kolíkových spojů.

Nekovové: ve všech oblastech pro spojování částí ze dřeva , PVC, keramiky,. Najdeme v pozemním stavitelství, při. Poddajnost spojů úzce souvisí nejen s materiálovými a pevnostními charakteristikami dřeva a spojovacích prostředků, ale také s konstrukčním řešením detailů. Přitom je nutné uvažovat vliv prostředí, v němž konstrukce působí a typy zatížení, které přenáší.


Obecně se vliv poddajnosti spojů projevuje. Jsou tradičním způsobem, jak spojovat dřevěné prvky. Tesařské konstrukční spoje. Dříve byly tesařské spoje složité a pracné. Dřevěné konstrukce se vytvářejí spojováním . Spoje s kolíkovými spojovacími prostředky patří do kategorie mechanických spojů.


Používaly se v konstrukcích prakticky od nejstarších dob. Vývoj nejrůznějších druhů těchto . Rozdíl mezi kolíkem a dřevěným hřebíkem je ve tvaru. Hřebík se podélně zužuje do špičky, kolík má stále stejný průměr.


Rámové konstrukce jsou relativně jednoduché pro výrobu s využitím spodní frézky, především čep a rozpor (pozice A), vícečetné čepy a rozpory (B) a přeplátování (E). Podle účelu použití můžou být všechny rámové spoje zajištěny vrutem (H), průmyslovým spojovačem (J), hřebíky bez hlavičky (K), které mohou. Konstrukční zásady: min.

Ve srovnání se spoji dalších konstrukčních materiálů bývají spoje dřevěných stavebních prvků obvykle problematické a někdy i nevýhodné. Bohužel dřevo s dalším stavebním prvkem nelze spojit monoliticky, tak jako je tomu například u betonu nebo oceli, vyjma lepení. Ovšem i lepení jako spojení dřeva s . O poznání jednodušší se jeví řešení spojů u ostatních konstrukčních materiálů – ocelové i betonové prvky je možné a technologicky nenáročné spojit do monolitů.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.