Tuesday 18 July 2017

Rekonstrukce malé garsonky

Manželé sochař a galerista Jan Stolín a bytová designérka Jitka Stolínová, jež hledala před dvěma roky ve svém bydlišti, tedy v Liberci, pro svou maminku, která se rozhodla přestěhovat z Moravy za svými blízkými, cenově dostupné . Našim úkolem byla její kompletní rekonstrukce s ohledem na omezené prostorové možnosti a konkrétní přání jejího majitele. Rekonstrukce garsonek mají většinou za cíl najít více prostoru. Geniální nápad do malých bytů. Dala nám klíče od prázdného bytu a jediné, co řekla, bylo, že celá rekonstrukce zdevastovaného prostoru, včetně nového zařízení, nesmí v žádném případě . Malou garsoniéru v širším centru Prahy si majitelé pořídili na krátkodobé pronájmy.


S touto vidinou se také pustili do kompletní rekonstrukce a následného zařizování. Maximálně otevřený prostor malé garsonky , Články, PANEL PLUS. Stavební úpravy bývají minimální. Na straně druhé ale i zde mohou vzniknout . Jak dopadla celá rekonstrukce ? Do malé garsonky se vešlo i sklopné lůžko.


Sám si našel garsonku v novostavbě. Peníze na koupi neměl, a tak si vzal hypotéku. Důležité pro něj bylo, že je garsonka kousek od bydliště dcery, takže to nemá daleko do školy. Garsonka je malá , ale Vladimír tady má vše, co k životu potřebuje.


Co ho ale trápí, je, že stav, ve kterém se . Garsonky , které se skládají ze dvou vzájemně otevřených místností, jsou méně náročné na takové návrhy, než byt s jednou jedinou místností. Rezidenční byt s malým balkonkem, k němuž patří vlastní parkovací stání řešené zakladači, se nachází v nově zrekonstruovaném bytovém. Tato řešení mají hned několik výhod – nevyžadují stavební úpravy, zvládne je šikovný truhlář a díky malé tloušťce materiálu nezaberou tolik prostoru jako zděné příčky. Konzolové řešení postele zvolila majitelka stockholmské garsonky o rozloze mjako úsporné a praktické řešení spacího prostoru.


S prosbou o vypracování projektu rekonstrukce se proto obrátil na profesionály – kamarády ze studia IGLOO ARCHITEKT. Naprosto dostatečnou kapacitu mají v garsonce úložné prostory, kterých v malých bytech většinou bývá nedostatek. V malé garsoniéře původně bydlel dědeček Andrei. Dokáže zde nyní žít matka s dospělou dcerou, když každá z nich má jiné potřeby?


Byt už také velmi nutně volal po rekonstrukci. Dokáže se s těmito všemi požadavky malá garsoniéra vyrovnat? Pro člověka, který žil v domě, a je zvyklý na prostor, je těžké přestěhovat se do tak malého bytu. Spousta věcí bude muset samozřejmě pryč. Ale i tak jich zbude dost a je potřeba byteček chytře vymyslet a zařídit, aby splňoval všechny požadavky a majitelka se v něm cítila dobře.


Proto se obrátila na mne, . Najdete tu vtipný nábytek, uspořádání i netradiční barvy. Při rekonstrukci se protáhly instalace až do předsíně, kde vestavná skříň ukrývá pračku. Zrcadlové dveře skříně . Jídelní stůl těsně sousedí s kuchyní a naproti u okna je ve smetanové kůži malá sedačka. Byt má naprosto stejné rozměry, je zrcadlovým opakem zelenobílého, ale tady se designérka neřídila nepsaným pravidlem, že v malých prostorech by měly. Více o tématu: provence rekonstrukce garsonky.


Třicet šest metrů čtverečních - to je velikost bytu, do kterého architekt vtěsnal ložnici s velkou skříní, kuchyň s jídelním stolem, obývák, koupelnu i toaletu. Pomohly originální prvky vymyšlené a udělané na míru. To se projevilo i na ceně – rekonstrukce , materiál a zařízení přišly skoro na milion korun.


Specialista na rekonstrukce bydlení. Netradiční řešení garsonek pro inspiraci II. V novém díle pořadu „Jak se staví sen“ dojde na kompletní rekonstrukci malé garsonky.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.