Friday 28 October 2016

Měrné skupenské teplo

Hodnota měrného skupenského tepla kondenzace je pro danou látku stejná jako hodnota měrného skupenského tepla varu. Výslednou hodnotu po- rovnejte s tabulkovou. Odhadněte přesnost měření a navrhněte, jak postup zpřesnit.


Bodové teplotní čidlo, LabQuest, varná konvice, ledové kostky, směšovací kalorimetr, váhy, odměrný válec, utěrka. Až doposud jsme studovali pouze . Na celý tento děj se spotřebovalo 6kJ tepla. Při ideálním přestupu tepla mezi topnou spirálou a ledem zůstane teplota konstantní, dokud všechen led neroztaje. Určete měrné skupenské teplo tání ledu. Pak teplota začne opět růst, ovšem strmost křivky v intervalu teplot 0 . Hodnoty v tabulce jsou v mnoha případech jen přibližné, mohou se od skutečnosti lišit v závislosti na fyzikálním stavu látky.


Na změnu pevného skupenství na kapalné je nutno dodat tělesu teplo. Toto teplo se nazývá skupenské teplo tání. Pro porovnání se zavádí teplo potřebné k roztátí kg látky. Různé látky mají různá měrná skupenská tepla tání . Přitom předpokládáme, že nenastávají jiné přeměny energie a vnější tlak nad tající látkou je stálý.


Skupenské teplo tání závisí nejen na látce, ale také na jejím množství. Proto se zavádí měrné skupenské teplo tání , kde m je hmotnost tělesa z dané látky;. Led má relativně velkou hodnotu měrného skupenského tepla tání,. Zatímco určování měrného skupenského tepla tání ledu (resp. tuhnutí vody) bývá poměrně běžným praktickým úkolem středoškoláků, měrné skupenské teplo varu často zmiňujeme pouze teoreticky.


Tento experiment umožňuje jeho snadné a poměrně přesné určení v čase ne delším než minut. Změny skupenství látek - př. STANOVENÍ MĚRNÉHO SKUPENSKÉHO TEPLA.


Stanovte hodnotu měrného skupenského tepla tání ledu. Proveďte rozbor přesnosti a stanovte chybu měření. Pomůcky: kalorimetr s míchačkou, teploměr, laboratorní váhy, destilovaná voda . Jaká byla počáteční teplota tělesa?


Teplota tání olova je 327° C, měrná tepelná kapacita olova 1J⋅kg. Urči měrné skupenské teplo tání ledu. Jméno a příjmení: Třída: DatuHodnocení: Příprava: 1. Vysvětli, co znamená měrné skupenské teplo tání ledu. Zapiš značku a jednotku měrného skupenského tepla tání. Do nádoby s vodou o hmotnosti ma teplotě tpřidáme menší kousky ledu o hmotnosti ma teplotě tání . Jak velké teplo musíme dodat 1g ledu o teplotě °C, aby změnil skupenství a poté se ohřál na °C?


Při skupenské přeměně ledu na vodu: A) led přijme teplo a při tom zvýší teplotu. Je to množství tepla, které musíme dodat pev. CO JE MĚRNÉ SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ?


PŘEHLED POTŘEBNÝCH FYZIKÁLNÍCH VELI. Jednotkou skupenského tepla je joule J. K roztavení železného tělesa o hmotnosti kg a počáteční teplotě 25°C bylo třeba dodat teplo. Měrné skupenské teplo tání.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.