Tuesday 27 September 2016

Příklady táhnou latinsky

Slova poučují, příklady táhnou. Verba movent, exempla trahunt. Exemplis discimus - Na příkladech se učíme.


Схожі Перекласти цю сторінку Pedagogická zásada: lepší je příklad než pouhá slova. Lepší dobrý příklad nežli Písma výklad. Příklady táhnou “ je mj. Abecední seznam latinských výroků po V. Vanitas vanitatum, omnia vanitas - Marnost nad marnost, všechno je marnost.


Veritas omnia vincit - Pravda vše přemáhá. Vinum bene bibitur - Víno . Běh života lidského je krátký, avšak osudy lidí jsou často pestré. Agri et oppida bellis delentur.


Pole a města jsou ničena válkou. Virí probi officia servant. Magistrorum exempla pueros educant.


Latinský termín meretrices, meretricula souvisí s mereo, řecky meiromai, pramení z vydělávat, zasluhovati, službu konati. Prostitutka je žena, která vydělává svým tělem – quae corpore meret. Filozof stranící biologickému chápání podstat soudí, že kurvy jsou.


Urbi et orbi městu (=Římu) a světu usus magister optimus zkušenost je nejlepší učitel (Cicero) verba movent, exempla trahunt slova povzbuzují, příklady táhnou veritas omnia vicit pravda nad vším vítězí. Dejme tomu, že jsme na stopě našich předků žijících v Konici poblíž Prostějova, ale při procházení matričních knih jsme narazili na hluché místo. A kromě toho bychom se při našem hledání rádi posunuli za rok . Vyzkoušejte si, jak se orientujete v latinských citátech a okřídlených rčeních. Písmena, kterými jsou označeny latinské citáty nahoře, přiřaďte k českých ekvivalentům dole. Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem.


Volentem ducunt fata , nolentem trahunt. Kdo chce, toho osud vede, nechtějícího vleče. Pracovníci tak jsou motivováni co nejlépe přispívat k dosažení cílového stavu. Jak říká latinské přísloví, „exempla trahunt“ – příklady táhnou. Jednota slov a činů brání vzniku a rozšiřování cynizmu, který má vždy velmi destruktivní účinky.


Když trénuji, často lituji, že sebou nemám. Vera anamnesi et diagnosis ad veram curationem ducit. Správná anamnéza a diagnóza vedou ke správnému léčení. Přečtěte si nejzajímavější latinská přísloví, které naleznete v nejkompletnější české sbírce citátů. Kromě zajímavých citátů, obsahuje i fotografie a krátké popisy autorů.


Jedná se vlastně o jednání v souladu s hodnotami a sociálními normami, které firma prosazuje a jejichž dodržování požaduje . Historia magistra vitae. Dějiny jsou učitelkou života. INRI - Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum.


Ježíš Nazaretský, král židovský.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.