Tuesday 9 August 2016

Démos řecko

Generovaný, orientační výčet dalších tvarů tohoto slova. Některá související slova. Komentáře ke slovu démos.


V podstatě všechny pozdější evropské stavební styly, snad kromě gotiky a moderních směrů jako kubismu, vycházejí z řecké architektury. V řeckých poleis poprvé fungoval společenský systém, který lze nazývat demokracií (slovo demokracie je řeckého původu – démos znamená lid a kratos vládu).

Starověké_Řecko Кеш Схожі Перекласти цю сторінку Starověké Řecko , případně antické Řecko , je termín pojednávající o historickém období řeckých dějin, které začalo kolem roku 8př. Definice slova „ démos “ ve slovníku cizích slov na Online-Slovník. Státu vládne král, člen královské dynastie. Vláda a neomezená moc je dána jednomu člověku, i když na ni nemá legální nárok.


Moc ve státě patří lidu, který si vybírá své zástupce pro plnění vládních funkcí. Perské války (vyhráli Řekové, mobilizovali všechny zdroje) – lidové vrstvy se radikalizují, podíleli se na válce . Postupně osídlili nejen Řecko , ale celou egejskou oblast a pobřeží Malé Asie.

Usazování řeckých kmenů dnes nazýváme 1. Drakon – sepsání státních norem – tzv. Maloasijská polis (Milétos, Efessos, Fókaia, Kolofón a další) a přilehlé ostrovy patřila v archaické době ke kulturně nejvyspělejším částem řeckého světa. Otázka: Starověké Řecko. Jelikož samotná měď je příliš měkká na to, aby se z ní mohly vyrábět použitelné nástroje nebo zbraně, přidává se do ní cín. Nejmenší jednotka obyvatelstva – v řeckých městských státech volební obvod.


Složenina řeckých slov demos (lid) a cracia (vláda). Její podstatu vystihuje slavný výrok . Attika byla rozdělena na více než 1okrsků nazývaných démy (j. č. démos ), vjejichž čele stál démarchos. Seznam obyvatel dému tvořil základ- ní dokument pro volby a vojenskou mobilizaci.


Athénský občan podlé- hal povinné vojenské službě za hranicemi Attiky až do svých let. Vdobách ohrožení obce museli do. Démos – základní územní jednotka. Na venkově tvořily démy menší sídliště s okolím, v Athénách městské čtvrti.


Pak vytvářely větší územní celky – trittye.

Trittyí bylo – městských, přímořských, vnitrozemských. Umístěný v klidném okolí, v blízkosti krásné pláže a centra turistického letoviska Agios Georgios Pagon, je ideální pro komorní rekreaci v malebném prostředí. Hosté mohou také příjemně trávit . Athén do počátku řecko -perských válek se zaměřením na reformní činnost Drakónta, Solóna, Peisistrata a Kleisthena a stavbu athénské.


Athény jsou jistě nejznámějším řeckým městským státem. Každý démos měl vlastní pokladnu, shromáždění a démarcha. Společnost a kultura antického Řecka.


Během krize městských států dochází v . Periodizace řeckých dějin.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.