Friday 22 April 2016

Kinetické kyvadlo

Iluze, kouzla, perpetua, kyvadla. Takové to krásno, co už se nikam nevešlo, neznáte z televize, ale mohli jste to vidět u nás. Kaleidoskop: tři zrcadla „násobí“ kousky sklíček (případně čehokoli), uzavřené na konci tubusu - při otáčení se přesypávají a tvoří ornamenty.


Krasohled: tři zrcadla „násobí“ obraz vnějšího světa, . Zmeňte fyzikálne zákony a rozhojdajte kyvadlo podľa toho ako chcete. Díky principu kinetické energie se náraz přenese přes všechny kuličky na opačnou stranu a pos.

Obchod se zlatým Ověřeno zákazníky. Newtonova hojdačka alebo kyvadlo. Změňte fyzikální zákony a rozhoupejte kyvadlo podle toho jak chcete. Výborně se u toho odreagujete. Kinetické atómové kyvadlo je originálny darček alebo doplnok interiéru či kancelárie.


Fascinujúci gadget, ktorý neustále priťahuje pohľady okolia. Kinetický model, obsahuje hlavné kyvadlo a tri vrtule. Každá vrtuľka má svoj vlastný rytmus.

Je úžasne a upokojujúce sledovať, ako sa celá atómová skulptúra kýve, otáča rotuje. Na rázostroji se pozorují jevy související s výměnou kinetické energie a hybnosti a to konkrétně při kolizi jednotlivých koulí. Materiál musí být tvrdý, aby docházelo pokud možno k ideálně pružným srážkám – energie se při srážce nesmí přeměňovat v teplo ani v deformační energii. Poté vyzveme žáky, ať se pokusí pozorovaný zdánlivý rozpor vysvětlit.


Popsaný experiment můžeme vyžít při výkladu zákona zachování energie, při studiu momentu setrvačnosti tuhého tělesa, kinetické energie tuhého tělesa, jako ukázku kmitavého pohybu atp. V rámci výkladu o kinetické energii se často počítají úlohy o tom, jakou kinetickou energii má jedoucí auto, vlak, člověk, střela z pušky apod. Právě v souvislosti se střelou z pušky se mi jeví jako zajímavý problém, jakou kinetickou energii má kamínek vystřelený z praku, a porovnání této energie s hodnotou J,. Práce při translačním pohybu.


Koná-li tuhé těleso účinkem vnější síly translační pohyb, můžeme toto těleso nahradit jeho hmotným středem. Pro definici práce a výkonu tedy platí známé vztahy z mechaniky hmotných bodů. Je tiež známa ako „ kinetické guličky“.


Je klasikou 80-tych rokov, ktorá zažíva svoj comeback ako antistresový stolový retro doplnok. Klasická kinetická hračka je ideálnou ozdobou vášho . Obrázek fotografie, snímků a reklamní fotografie. Tomu se říká MATEMATICKÉ kyvadlo.


Pokud je to tělísko tak velké, že ho nemůžu s klidným svědomím pokládat za bod (anebo to je například připevnění na tyči, a její hmotnost už nemůžu zanedbat), tak se tomu říká FYZIKÁLNÍ kyvadlo. Energie mechanického oscilátoru a její přeměny.

Při harmonickém kmitání dochází také k periodickým přeměnám energie oscilátoru. Napište lagrangián vozíčku hmotnosti M pohybujícího se po vodorovné podložce. V okamžiku, kdy dosáhne krajních poloh svého pohybu, má . Sestavte a vyřešte Lagrangeovy rovnice II. V elementární mechanice je definice taková: Jestliže těleso nebo mechanický systém nepodléhají účinkům okolí, pak součet kinetické a potenciální energie částic, z nichž se daná soustava skládá, zůstává stálý.


Jde o zvláštní případ toho, kdy se v soustavě mění jeden druh energie v jiný.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.