Monday, 3 March 2014

Cuketka kvásek

Bojíte se pustit do domácí výroby chleba, protože nemáte žitný kvásek ? Zkoušíte si kvásek vést doma, ale pořád se vám to nedaří a občas vám i chcípne? Děláte kvásek příliš kyselý a chleby z něho špatně kynou? Tož neblbněte a ihned toho nechte. Stejně jako všechny úžasné . Domácí kvásek à la Maškrtnica.


Letošní svátky jsem nepekl cukroví. Pekl jsem klasickou Šumavu. Na původní složitý postup jsem si ale vzal rozbrušovačku a všechny pracné úseky jsem odřezal.


Na rozdíl od průmyslových pekařů jsem se obešel bez zlepšovacích přípravků i pásových pecí. Místo toho jsem nechal jen hřejivý dotek lidské . V naší rodině obchází strašidlo jménem celiakie, a protože se jen tak nehodlám vzdát pečení z kvásku, do kterého jsem se až nenormálně zamilovala, ptám se, jestli je možné vyrobit i kvásek z bezlepkové mouky. Protože já mám momentálně dost silný blok z toho, že najednou po . Сохраненная копия Похожие Перевести эту страницу июн.


Záleží na poměru mouky a fázi, ve které se kvásek při použití nacházel. Když necháte ošatku někde v klidu, dokyne třeba za tři nebo taky za pět hodin. Moc rád používám zpomalené kynutí těsta v lednici přes noc, které je k těstu šetrnější a které vám přidá extra chuť navíc. Ráno stačí ošatku vyndat a počkat, . Chleba s celozrnnou žitnou moukou v troubě tolik nevyskočí, bude mít menší sklon k prasklinám v kůrce a krémovější střídku. Pokud kvásek doma nemáte, mrkněte se na naši kváskovou mapu a nějaký si opatřete.


Zatím nám kvásková mapa funguje jako úžasná seznamka domácích pekařů — přidejte se! C, která nestoupne nad 35°C? Teplota podlahového topení kolísá v mnohem větším rozsahu, takže jsem kvásek. Ideálně si kvásek najděte ve svém okolí, je mnoho dobrých lidí, kteří rádi darují. Z lednice si vyndáte spící . Kvasinky nakypří těsto a bakterie mléčného kvašení chlebu dodají typickou nakyslou chuť, navíc prodlouží jeho trvanlivost.


Jak na domácí kváskový chléb Foto: Cuketka. Lidé si ho předávají zadarmo nebo za symbolickou cenu. Dá se péci i ze žitné mouky, ale chleba je moc hutný. Vyzkoušel jsem obojí a ten z pšeničné hladké mi vyhovuje více.


Podotýkám, kvásek vždy žitný, jinak to nefunguje. Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky?


Opravdoví pekaři zakládají kvásek dlouho, tady je ukázka jedenáctistupňového vyvedení. Ale díky starším pramenům a lidové moudrosti víme, že to jde i jinak. Takže, v jedno úterní odpoledne v hodin míchám mouku s vodou. Leckde na internetu (ztělesnení lidové moudrosti) najdete poměry od dvou lžic . Díky vlastnostem žita začne tato směs za pokojové teploty přirozeně kvasit a přítomné mikroorganizmy postupně rozkládají obsažené sacharidy na oxid uhličitý. Bublinky oxidu uhličitého těsto kypří a vzniklé . Nebo funguje i mapka u Cuketky, kde si můžeš najít někoho, kdo kvásek nabízí.


To zajistí buď příznivé počasí, nebo umístění poblíž routeru, adaptéru k ntb a nebo k dalším spotřebičům , . This Pin was discovered by Jana Křenková. Discover (and save!) your own Pins on Pinterest. Chleba má pravidelné póry a hodně tmavou střídu, na chuti je výrazně poznat i použitá špaldová mouka.


Suroviny: 3g vody lžička cukru lžíce oleje lžička chlebového koření lžičky soli 1g rozkvašeného hustého žitného kvásku 1g žitné chlebvé mouky 1g hladké mouky 3g hladké špaldové mouky g . Nápad vystavět síť domácích pekařů, kteří jsou ochotni svůj kvásek sdílet, vznikl vlastně náhodou. Blogerka s nickem Maškrtnica zveřejnila postup, jak zjednodušit práci s žitným kváskem tak, aby se vynechalo jeho pracné třístupňové krmení. Autor kulinářského blogu pan Cuketka její . První, co budete potřebovat, je vlastní žitný kvásek.


Nezapomeňte na to, že kvas je živý organismus - musíte se o něj starat. Nenechte se odradit složitými návody na internetu. Na webu amerických New York Times (a česky na populárním blogu Cuketka ) se objevil jednoduchý návo který .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.